Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akikkel együtt szolgálunk

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 11. 5:40

Az elmúlt hónapokban a végrehajtott feladatokon, projekteken keresztül mutattuk be az MH Tartományi Újjáépítési Csoport fő feladatait, tevékenységét. Szót ejtettünk a feladatban részt vállaló magyar és nemzetközi szervezetekről. Most szóljunk azokról, akik Camp Pannoniában teszik hozzá a magukét Afganisztán újjáépítésért, és az ISAF irányítása alatt teszik a dolgukat.

Katonai tábor lévén kulcsfontosságú a fegyelem és a rend fenntartása. Ezt biztosítja a négyfős horvát katonai rendész (MP) raj, akik jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Saját bevallásuk szerint a rendfenntartás rendkívül könnyű a magyar táborban, lévén, hogy a tábor valamennyi lakója maradéktalanul betartja a rá vonatkozó szabályzókat. Sokkal több feladatuk van a hozzánk érkező konvojok rendészeti biztosításával. Ilyen feladatból naponta több is kijut.

Damir Zajec zászlós, az MP raj parancsnoka szerint könnyű és jó együttműködni a magyar és montenegrói katonákkal. Ezen a ponton jegyezném meg, hogy örömmel méltatta a magyar (elsősorban az FP) katonák szakmai felkészültségét. Elmondása szerint valamennyi alkalommal kellett táboron kívüli külső helyszínen ellátni feladataikat, a magyar FP biztosítása mellett teljes biztonságérzettel tudtak konkrét szakmai munkájukra koncentrálni.

A tábor őrzésvédelmét ellátó montenegrói katonák mellett (akikről korábban már beszámoltunk) afgán őrök is szolgálnak a magyar PRT-val. Az FP század alárendeltségében látják el feladataikat együttműködve a montenegrói és magyar katonákkal. Beléptetésnél, ellenőrző-áteresztő pontokon és őrtornyokban egyaránt szükség van szolgálatukra.

A magyar tábor szerteágazó logisztikai feladatai között az egyik legfontosabb az ellátás és a táborüzemeltetés.

 

Camp Pannonia élelmezéséről az ISAF SUPREME gondoskodik nyolc alkalmazottjával. Napi háromszori meleg étkeztetés, majd háromszáz főre, ad tennivalót a konyhán. Ez a létszám nem egy alkalommal nőtt meg jelentősen egy-egy ISAF konvoj érkezésével.

Az apróbb javításoktól a komolyabb felújítási munkákig mindenben számíthatunk a SUPREME táborüzemeltetési részlegére. Õk hatan generátort javítanak, burkolnak, festenek, de ha kell, csapokat cserélnek, vagy kisebb-nagyobb asztalos munkákkal elégítik ki a hozzájuk befutó igényeket. Ez mind a mi kényelmünket szolgálja. Sokszor apróságnak tűnő félórás munkák, amelyek az élet és munkafeltételeinket javítva segíti szolgálatteljesítésünk során a komfortérzetünket javítani.

A nyelvi akadályok áthidalását segítik a helyi és a magyar-afgán tolmácsok. Míg a helyiek az angol-dari (esetlegesen pastu) fordítási és tolmácsolási feladatokat látják el, addig a Magyarországról érkezők magyar-dari fordításokkal segítik munkánkat. Õk sokéves magyarországi tanulmányaik során tanulták meg nyelvünket. Van köztük jogász, közgazdász végzettségű.

 

A média: hatalom. Jóllehet az afgán média technikai színvonala még elmarad a fejlettebbektől, ettől eltekintve fenti közhely érvényes Afganisztánban is. A műveleti területen végzett feladatok fontos velejárója a kellő médiakapcsolat, a helyi lakosok hiteles tájékoztatása. Az ISAF üzenetek eljuttatása az afgán emberekhez legalább olyan súllyal bír, mint egy-egy CIMIC projekt sikeres megvalósítása, hiszen ha nem kommunikáljuk, az sokkal kevésbé eredményes. Ebben az összekötő és közvetítő médiamunkában van fontos szerepe a PRT lélektani műveletekért felelős (PSYOPS) részlegével szorosan együttműködő ISAF médiacsoportnak (Forward Media Team). A három fős csoport vezetője a román Gabriel Vandalac sikeresen épít ki, vagy éppen tart fenn médiakapcsolatokat az afgán kormányzati írott és elektronikus hírvivőkkel. Segítségével vagyunk képesek bemutatni a magyar PRT-t, és eljuttatni üzeneteinket a baghlani emberekhez, miért vagyunk itt, mi a feladatunk. Építeni, segíteni érkeztünk.

A másik román szakember a THALES cég alkalmazásában informatikusként dolgozik Camp Pannoniában. A kiszolgált katona civil alkalmazottként tért vissza Afganisztánba, így jelenleg az ISAF híradó és informatikai rendszerek üzemeletetésének meglehetősen bonyolult feladatkörét látja el. A magyar PRT S6 részlegével rendkívül jó együttműködést mutatva segíti a PRT hír-informatika biztosítását.

Mint látszik a magyar PRT csak nevében teljesen magyar. A három földrészről érkezett katonák és civilek igencsak színes közösséget alkotnak Pol-e-Khomriban. A különböző kultúrák és vallások nagyon is jól megférnek ebben a kis táborban. Afganisztán újjáépítésért tett közös erőfeszítéseik nyomán kiérdemlik valamennyiünk elismerését.