Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Wikileaks-ügy: jogvédők az adatok eltávolítását kérik

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 11. 8:04

Nemzetközi jogvédő csoportok felkérték a Wikileaks oknyomozó honlapot, hogy az általa az afganisztáni háborúról közölt titkos dokumentumokból távolítsa el azokat az adatokat, amelyek alapján azonosíthatóvá és támadhatóvá válnak az amerikai és más erőkkel együttműködő emberek.

Az Afgán Független Emberjogi Bizottság (AIHRC), az Amnesty International és három másik csoport számos elektronikus levelet írt a Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nek, amelyekben arra szólították fel, hogy távolítsa el az afgán polgári személyek neveit a múlt hónapban a világhálóra feltett 77 ezer titkos katonai dokumentumból.

Nader Naderi, az AIHRC csoport képviseletében közölte, hogy az emberjogvédők szeretnék a nevek kitörlését az eddig közölt anyagokból, valamint a később közlendőkből. A katonai dokumentumok nyilvánosságra hozatalakor a közlők szerinte nem gondoltak a polgári személyekre. Ezzel összefüggésben megemlítette, hogy emelkedett azoknak a megölt civileknek a száma, akiket a kormánnyal együttműködőnek tekintenek Afganisztánban.