Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lezárul a húsznapos korszak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 11. 8:13

Kolumbia és Venezuela helyreállítja a húsz napja megszakadt diplomáciai kapcsolatokat – ebben állapodott meg kedden a két ország államfője. A politikusok kijelentették azt is, hogy új fejezetet nyitnak a két ország viszonyában.

Hugo Chávez venezuelai elnök és Juan Manuel Santos újonnan hivatalba lépett kolumbiai államfő az észak-kolumbiai Santa Marta karibi kikötővárosában találkozott egymással. A helyszínválasztásnak szimbolikus jelentősége van: itt halt meg Simon Bolivar, a spanyol gyarmatosítók elleni harc jelképes alakja.

“Megállapodtunk abban, hogy a két ország helyreállítja diplomáciai kapcsolatait" – közölte Santos a találkozó után. Hozzátette, Chávez azt ígérte, hogy nem fogja eltűrni az illegális fegyveres csoportok jelenlétét országa területén.

Chávez leszögezte, hogy kormánya “nem támogat sem kolumbiai szélsőségeseket, sem terroristákat, sem drogcsempészeket". Nem cáfolta azonban, hogy a múltban kolumbiai szélsőségesek szivárogtak be az ország területére.

“Nincs ebben semmi új, ez évek óta így folyik" – mondta Chávez. Hozzátette, hogy venezuelai járőrök számos alkalommal összetűztek kolumbiai fegyveres csoportokkal, de szélsőségesek támaszpontjaira nem bukkantak az ország területén.

Mindkét politikus arról beszélt, hogy új fejezetet nyitnak a két ország viszonyában. Találkozójukon több megállapodás is született. A kereskedelmi kapcsolatok és a határ menti biztonság helyreállítása érdekében öt szakbizottság létrehozásáról döntöttek. Chávez beleegyezett abba, hogy országa kifizeti a kolumbiai exportőrökkel szemben fennálló, közel 800 millió dolláros adósságát.

1595905837
 

Hugo Chávez július 22-én jelentette be, hogy országa megszakít minden kapcsolatot Bogotával, mert az azzal vádolta, hogy menedéket nyújt a kolumbiai gerilláknak. Bogotá fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítva, hogy azok alátámasztják a vádakat. Chávez ezután “teljes készültséget" rendelt el a két ország határán, és visszahívta Bogotából a venezuelai nagykövetet. A kolumbiai kormány ugyanezt tette a caracasi nagykövetével.

Egy nappal hivatalából történő távozása előtt Álvaro Uribe leköszönő kolumbiai elnök feljelentést tett Chávez ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC). Emberiesség elleni bűntettel vádolta meg őt, amiért menedéket nyújt a kolumbiai gerilláknak.

Chávez a “pokolba" küldte Uribét, s arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Santos kormánya ismét előhozakodik ezekkel a vádakkal, az megpecsételi a megbékélésre irányuló erőfeszítéseket.

A szombaton hivatalba lépett Santos azt ígérte korábban, hogy tovább fogja vinni Uribe politikai örökségét, de a jelekből ítélve elődjénél rugalmasabban kívánja kezelni a Venezuelához fűződő viszonyt.

Megfigyelők szerint a két ország között tátongó ideológiai szakadékot, és az Amerikai Egyesült Államok iránti viszonyból adódó ellentéteket rövid idő alatt nehéz lesz áthidalni. Santos ezzel összefüggésben megjegyezte kedden, hogy a megbékélésnek “lassan, de biztosan" kell haladnia.

 

Címkékjárőr