Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bármit, bármikor, bárhova - emlékművel tisztelegtek az „Ancsa” előtt

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Rácz Tünde |  2020. augusztus 28. 20:01

Ünnepélyes emlékműavatásra gyűlt össze az „Ancsás” társadalom augusztus 28-án, pénteken, a Siófok-Kiliti repülőtéren. Az emlékmű avatásával és az azt megelőző műrepülő-bemutatóval, valamint ejtőernyősugrással a magyar légierő veteránjai az An-26-os szállítórepülőgépek 46 éves szolgálata előtt tisztelegtek.

20200828-an26  (14)

Az ünnepélyes avatóünnepségen tartott beszédében Soós Lajos nyugállományú alezredes az An-26-os szállítórepülőgépek múltjának egy-egy mozzanatát elevenítette fel, kiemelve, hogy az Ancsán szolgálatot teljesítők, mind megtiszteltetésnek érezték, hogy hivatásukat a legendás gép fedélzetén teljesíthették. Az alezredes hangsúlyozta: a szállítórepülőgépek a közel öt évtizedes szolgálatuk alatt teljes mértékben rászolgáltak a szállítórepülő század jelmondatára, mivel valóban bármit, bármikor, bárhova leszállítottak.

20200828-an26  (17)

Az átadott emlékművet Takács Tamás ezredes, a katolikus tábori lelkészi kar vezetője szentelte fel. Ezt követően - a Légierő Zenekar – Veszprém kísérete mellett – az „Ancsás” állomány nevében koszorút helyezett el az emlékműnél Tóth Károly nyugállományú alezredes és Popelyák Péter alezredes.

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Légierő Szemlélősége képviseletében Nagy Lajos alezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis nevében pedig Ugrik Csaba dandártábornok és Jenei Barna ezredes koszorúzott. Az emlékműnél elhelyezte még koszorúját a Veteránrepülők Szövetsége, a Corvin alapítvány és Szolnok városának önkormányzata is.

GALÉRIA