Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bátor, leleményes és rendszerető katonákat neveltek

Megnyitották a Jutas100 Emlékévet

Szöveg: Halmos B. Ágnes | Fotó: Szováthy Kinga |  2024. április 12. 19:58

„A jutasi altisztek példáján keresztül láthatjuk, hogy a költségvetés, valamint a jó fegyverzet mellett Magyarországnak szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra.” Erről beszélt Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője a legendás altisztképző intézet centenáriumát köszöntő emlékév ünnepélyes megnyitásakor, április 12-én, a Bálna Honvédelmi Központban.

Vargha Tamás kiemelte: a Magyar Királyi Veszprém-jutasi Honvéd Altisztképző Intézet, (később Kinizsi Pál Csapataltisztképző Iskolában) elvárták, hogy bátor, leleményes, rendszerető és sokoldalú katonák legyenek, és a növendékekből derék csapataltisztek váljanak. Elvárták, hogy hazájukat szerető, önfeláldozó katonaként teljesítsenek szolgálatot.

A Jutason szerzett harcászati tudás és tapasztalat egyértelműen megmutatkozik az altisztek második világháború során tanúsított helytállásában és a hadszíntéren szerzett érdemeikben. Többen közülük kiérdemelték az arany vitézségi érmet is – emlékeztetett a miniszterhelyettes.

Vargha Tamás kiemelte, hogy a jutasi altisztek a társadalommal szoros kapcsolatot alakítottak ki, békeidőben a leendő altisztek gondozták szállásadójuk házát, templomot terveztek és építettek, és ők tartották rendben a veszprémi Rab Mária-forrást is.

20240412_JUTAS100_nyitorendezveny_SZK_05 copy

„A jutasi altisztek példáján keresztül láthatjuk, hogy a költségvetés, valamint a jó fegyverzet mellett Magyarországnak szüksége van elkötelezett, hazáját szerető, erős lelkű és akaratú, jól képzett és jól kiképzett katonákra – mondta a miniszterhelyettes hozzátéve, ebben a szellemiségben alakult meg 2011-ben a Magyar Honvédség altisztjei képzéséért felelős MH Altiszti Akadémia, amely a jutasi szellem megőrzésével és továbbvitelével méltó utódja a hazai intézményesített altisztképzésnek.

A Jutas100 emlékév nyitányaként a Bálna Honvédelmi Központban emlékkiállítás nyílt a legendás intézményhez köthető tárgyi emlékekből. Megnyitó beszédében Frankó Imre ezredes, a MH Altiszti Akadémia parancsnoka azt hangsúlyozta, hogy a mai altiszteknek, „acélkockáknak” példakép és követendő forma a jutasi magas fokú szakmaiság, ami az altiszti kar erkölcsi, morális tartásának egyik alapja.

„A Magyar Királyi Kinizsi Pál Honvéd Altisztképző és Nevelőintézet kiemelt célja volt a hivatásos altisztek képzése, nevelése, mindezen túl pedig közösségformáló, szellemi, erkölcsi műhely volt, ahol hazafias nevelés, az altiszti értékek és jellemvonások ápolása, fejlesztése, valamint magas színvonalú katonai ismeretek átadása valósult meg a hazájuk iránt elkötelezett fiatalok számára” – emelte ki a parancsnok.

20240412_JUTAS100_nyitorendezveny_SZK_11 copy

Frankó Imre felidézte a veszprém-jutasi intézmény jelmondatát – „erős akarat minden akadályt legyőz, erős akarat csak erős hitből fakad” – és kiemelte, hogy többek között ezek azok az értékek, amelyek példaképül szolgálnak a jelen és a jövő magyar altisztjeinek.

„Az altiszti hivatás és küldetés kiemelkedő fontossággal bír a megújuló Magyar Honvédség hadrafoghatósága, a haza védelme szempontjából. A felkészültség, az elhivatottság, a katonai műveltség, ugyanakkor a bajtársiasság és a vezetői képesség az altiszti akadémia képzési követelményének az alappillérei. Az altiszti pálya felé vezető úton a jutasi hagyományok szellemében készítjük fel azokat, akik ezt hivatást választják. Itt és most 2024-ben nekünk az a felelősségünk, hogy olyan altiszteket képezzünk és állítsunk hadrendbe, akik képesek kiválóan teljesíteni küldetésüket. Képesek a jutasi értékek mentén egy világszínvonalú high-tech hadsereggel biztosítani hazánk és a magyar emberek biztonságát háborúban és békében egyaránt. Az altiszti akadémia és az altiszti kar az elődök példáját követve erős akarattal, erős hittel teljesíti küldetését és végzi szolgálatát – jelentette ki az MH Altiszti Akadémia parancsnoka.