Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenei elismerés jelképe lesz a Fricsay-gyűrű

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Bankó József |  2024. április 13. 7:27

Fricsay Richárd alezredes, a Magyar Királyi Honvédség zeneügyi igazgatója, katonakarmester gyűrűjét unokája, Dobay-Fricsay Márta a Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület számára adományozta. A megállapodás aláírásakor Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség dandár parancsnoka bejelentette azt is, hogy a gyűrű kapcsán új díjat alapítanak, amelyet olyan személyek érdemelnek ki, akik szívügyüknek tekintik a magyar katonazenét.

20240411_Bp_Fricsay-gyűrű_adományozás_BJ (23)

Fricsay Richárd főigazgatói munkásságakor felvirágzott a magyar katonazene, irányítása alatt tizenhat katonazenekar működött, melyek élén kizárólag diplomás karmesterek dirigálhattak. Az elkötelezett karmestert 1904-ben nagy megtiszteltetés érte: I. Ferenc József császár egy kitűzővel ismerte el az alezredes katonazenei munkásságát.

Ettől fogva a kitűző minden koncert alkalmával a főigazgató ruháját díszítette; olyannyira, hogy kedvenc ékszere nélkül nem is lépett fel a dobogóra. Halála után megannyi hangversenyen ott volt a kitűző, hiszen az ékszert másodszülött fiára, a világhírű Fricsay Ferencre hagyta, akik koncertjein apja örökségére és tanításaira emlékezve viselte a császártól kapott elismerést, melyet lánya később gyűrűvé alakíttatott át.

20240411_Bp_Fricsay-gyűrű_adományozás_BJ (14)

A karmester szobrának koszorúzásakor Dobay-Fricsay Márta beszédében hangsúlyozta: nagyapja életét a zene öltötte ki, alkotómunkájának táptalaja a magyar hazája iránt érzett szenvedélyes szeretet volt, amelyet a honvédségben végzett zenei munkája is bizonyít.

„A gyűrűt édesapámtól örököltem, életem jelen szakaszában igyekeztem olyan örököst találni neki, akinek fontos az ékszer eszmei értéke is. Úgy gondolom, hogy a Fricsay Richárd Katonazenei Hagyományőrző Egyesület méltóképpen megbecsüli a gyűrűt és ezáltal nagyapám emlékét is” – fogalmazott az adományozó.

20240411_Bp_Fricsay-gyűrű_adományozás_BJ (16)

Csizmadia Zsolt ezredes, az MH főkarmester (MH BHD Karmesteri Iroda) kiemelte: nagyszerű érzés, hogy a magyar katonazene legnagyobb alakjának tárgyi emlékével bővül hagyományőrző egyesület gyűjteménye. A gyűrűt a csapatmúzeumban állítják ki, ahol méltó körülmények között lehet majd megtekinteni.

A főkarmester hozzátette, a Fricsay-család adományozásának köszönhetően megalapítják a katonazenészek második díját, amelynek tárgyi ajándéka a Fricsay-gyűrű másolata lesz. A díjat pedig minden évben az a karmester, katonazenész vagy civil zenekedvelő fogja megkapni, aki adott évben a legtöbbet tette a magyar katonazenéért.