Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bebörtönzés helyett katonai kiképzés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. február 4. 18:07

Büntetésük részeként a fiatal vagy fiatalkorú bűnelkövetők Franciaországban a jövőben katonai kiképzésben vehetnek részt – jelentette be február 2-án Sébastien Lecornu védelmi és Eric Dupont-Moretti igazságügy-miniszter Metzben. Az intézkedés célja, hogy megkönnyítsék az utat a munkavállaláshoz vagy az önkéntes katonai szolgálathoz azon 13-25 éves fiatalok számára, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel.

A javító-nevelő intézetre ítélt fiatalkorúak engedélyt kapnak arra, hogy katonák irányításával öthetes gyakorlati tanfolyamon vegyenek részt. A két minisztérium nyugdíjas katonákat tervez alkalmazni a fiatalok kiképzésének irányítására. A tárcavezetők elmondták, hogy egy sikeres kísérleti program már befejeződött.

2021 decembere óta négyhetes tanfolyamokat tartottak beltéri katonai gyakorlatokkal, amelyen a résztvevők a Saint-Cyr Coëtquidan katonai akadémia volt tagjainak vezetésével sajátítottak el katonai és civil készségeket. A haditengerészet saját egyhetes kurzust szervezett „a felelősségérzet, a csoportszellem és a tekintélytisztelet kialakítására”. A résztvevők tengeri mentést és tengerészjártasságot is gyakoroltak arra az esetre, ha be akarnának lépni a haditengerészetbe.