Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EU védelempolitikai igazgatók ülése Stockholmban

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Honvédelmi Minisztérium, Anders G. Warne |  2023. február 4. 20:07

Az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége informális védelempolitikai igazgatói találkozót szervezett január 31-én, és február 1-jén Stockholmban. Hazánkat Hajnik László védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár képviselte.

dpd

Az első napirendi pontja keretében a Stratégiai Iránytű végrehajtásának eredményeit és az afrikai CSDP missziók helyzetét tekintették át az igazgatók. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az Iránytűben szabott feladatok megfelelő ütemben valósulnak meg, illetve általánosságban támogatták a további munkát és a szorosabb együttműködést. Afrika tekintetében aggasztó Mali és Burkina Faso romló biztonsági helyzete, destabilizáló, nem állami szereplők a fokozott jelenléte a térségben. Kulcsfontosságú feladatként határozták meg az EU afrikai szerepvállalásának hozzáigazítását az ukrajnai háború nyomán kialakult geopolitikai helyzethez.

Második napirendi pontként a védelempolitikai igazgatók megvitatták az orosz-ukrán háború aktuális fejleményeit. Magyar részről kiemelt prioritásként kezeljük a háború eszkalációjának elkerülését. Hazánk többek között kétoldalú kereteken keresztül járul hozzá Ukrajna támogatásához.

EUDPDStockholm2

Végül az EU-NATO együttműködésről, a keleti szomszédság, valamint a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetéről folytattak vitát a NATO képviselőjének részvételével. Az igazgatók egyetértettek abban, hogy bár jelenleg érthető módon az Ukrajnában zajló háború van a fókuszban, fontos, nem feledkezhetünk meg a Nyugat-Balkánról sem, ahol a biztonsági helyzet továbbra is roppant törékeny. Hajnik László helyettes államtitkár kifejtette, hogy Magyarország számára a Nyugat-Balkán biztonsága kiemelten fontos, elengedhetetlennek tartjuk a folyamatos nemzetközi katonai jelenlét fenntartását a térségben.

Family Photo - Informal DPD meeting, Stockholm, 1 Feb 2023