Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bécsújhely utcáin manővereztek

Szöveg: HVK ÖMVIK | Fotó: Bundesheer Events |  2023. július 20. 8:00

Töreki Ákos őrnagy személyében magyar katona is részt vett a Steinfeld 2023, több szempontból is rendhagyónak tekinthető nemzetközi gyakorlaton, július 3. és 14. között az ausztriai Bécsújhely környékén.

kép4 másolat

A megmérettetés nemcsak az osztrák fegyveres erők egyik legnagyobb idei kiképzési rendezvénye volt, hanem egyúttal egy többnemzeti gyakorlat is, melyen hét európai nemzet mintegy 1700 katonája gyakorlatozott a Közép-Európai Védelmi Együttműködés (Central European Defence Cooperation – CEDC) keretein belül. A haderőn túl a rendőrség, a katasztrófavédelem, valamint egyes közigazgatási intézmények és hivatalok is csatlakoztak az eseményhez.

A forgatókönyv szerint egy fiktív szomszédos ország által generált fenyegetettség különböző eseményeire kellett a katonáknak reagálniuk, alapvetően két fő fázisra bontva. Az elsőben a hangsúly a rendőri erők tevékenységének támogatására helyeződött és a fő feladatot a kritikus infrastruktúra kijelölt objektumainak védelme jelentette. A konfliktus eszkalációja miatt a második fázis már a konvencionális védelmi, majd támadó műveletek végrehajtását foglalta magába.

kép5 másolat

A gyakorlat több szempontból is rendhagyó. Egyfelől a valóságban résztvevő katonák mellett a szimulációs térben közel ugyanakkora létszámú haderő vett részt, így a ténylegesnél jóval nagyobb alegységek vezetését és irányítását is lehetett gyakorolni. Másfelől a második fázis műveleteinek valós végrehajtása nem a gyakorlótereken, hanem Bécsújhely (Wiener Neustadt) városán belül, lakott területen történt. A megszokottól eltérően – a minimálisan szükséges útzárak telepítését és a lakosság tájékoztatását leszámítva – a város átlagos hétköznapi életét nem megszakítva zászlóaljak manővereztek a nyílt utcákon, valamint vívtak helységharcot egy üzemelő gyártelep nem használt épületeiben.

A Magyar Honvédség Töreki Ákos őrnagyot delegálta a gyakorlatra a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveletvezető és Irányító Központ (HVK ÖMVIK) állományából. Töreki őrnagy részvétele azért is fontos volt, mert a hasonló gyakorlatokon szerzett tapasztalatok hozzájárulhatnak a saját, civil szereplők bevonásával szervezett hazai kiképzési rendezvények tervezéséhez, a valósághoz minél jobban közelítő környezet szimulálásával.