Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződik az iraki politikai krízis?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 14. 10:02

Az iraki parlament frakcióinak képviselői szombaton hivatalosan jóváhagyták a hatalommegosztási megállapodást, amelynek révén Irak kilábalhat a választások óta eltelt nyolc hónapot jellemző politikai válságból.

A fő iraki vezetők ádáz vitáiban kidolgozott egyezség értelmében Núri al-Máliki megtarthatta a miniszterelnöki posztot, fő riválisa, Ijád Allávi pedig egy végrehajtói hatalmakkal felruházott, korábbi értesülések szerint az ország biztonságáért felelős új szervezet elnöke lesz. A megállapodás alapján csütörtökön már sikerült megválasztani az új államfőt és a házelnököt, ám Allávi pártjának több mint hatvan képviselője kivonult a szavazásról tiltakozásának jeléül, mert szerintük Máliki nem tartotta be maradéktalanul a kialkudott feltételeket.

Az Allávi vezette Iraki Blokk a többi között azt akarta, hogy még az államfő, a kurd Dzsalal Talabani megválasztása előtt töröljék azokat a döntéseket, amelyekkel a párt egyes tagjait eltiltották kormánypozíciók betöltésétől, mert tagjai voltak az előző rendszer kormánypártjának, a Baasz Pártnak.

A parlamenti ülésen szombaton elfogadott nyilatkozat leszögezte, hogy az Iraki Blokk részt vesz a Núri al-Máliki miniszterelnök vezette kormányban, az azonban egyelőre még nem világos, hogy a szunniták abban milyen szerephez jutnak. Allávi pártjának egyik magas rangú képviselője ugyanakkor azt állította: a miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy az Iraki Blokk is befolyásos tárcákhoz jut.

A hét közepén született hatalommegosztási megállapodás, illetve annak parlamenti jóváhagyása véget vet annak a nyolchónapos belpolitikai patthelyzetnek, amely a tavaszi választások eredményeként alakult ki.

A szombati szavazás egyben azt jelenti, hogy a nemzeti egységkormány mellett a síita többség mellett felsorakozott a szunnita kisebbség is.

A csaknem 30 milliós Irak lakosságának többsége síita, a szunniták 32-37 százalékot tesznek ki.