Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a H225M helikopterek típusalkalmassági vizsgálata

Szöveg: HM Állami Légügyi Főosztály |  2023. március 20. 7:19

Befejeződött az Airbus H225M típusú közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában. A Magyar Honvédség szállító helikopter képesség fejlesztése céljából a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül a honvédelmi tárca összesen tizenhat darab forgószárnyast rendelt ebből a típusból.

H225M_fotó 3

A szerződés 2018. decemberi megkötését követően a HM Állami Légügyi Főosztály kiadta a szükséges magyar katonai hatósági engedélyeket az Airbus Helicopters érintett szervezeteinek, többek között a vállalat képző központjának is, ahol a magyar katonai pilóták és a repülőműszaki állomány megkaphatja a típus üzemeltetéséhez szükséges képzést.

A H225M helikopter magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata 2021-ben kezdődött, amely során külön figyelem irányult a helikopter magyar konfigurációjának sajátosságaira – a helikoptereket ugyanis kifejezetten a magyar katonai igények szerint alakítják ki és gyártják le.

Az eljárás kapcsán a minisztérium szakemberei először 2022 márciusában tettek látogatást a gyártónál, ahol szakmai egyeztetést folytattak a helikopter típus tervezéséért és gyártásáért, valamint az üzemeltetés és karbantartási rendszeréért felelős szakemberekkel. A folyamat végén típusalkalmassági tesztrepülést hajtottak végre az IRO 011 gyártói azonosítójelű helikopterrel, 2023. február 28. és március 1. között.

A hatósági vizsgáló csoport a gyártó szakembereivel közösen dolgozta ki a vizsgálati programot, a repülést pedig az Airbus tesztrepülő személyzetének segítségével hajtották végre a gyár tesztlégterében. Az eljárás lezárásaként adták ki a H225M típusú közepes többcélú szállítóhelikopter magyar katonai típusalkalmassági bizonyítványát, ami elsődleges feltétele annak, hogy a légijármű típus itthon rendszerbe álljon.