Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött a „szakalap” a 88-asnál

Szöveg: Hetényi Botond főhadnagy |  2011. július 9. 8:33

Július 4-én avató ünnepséggel ért véget az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj idei első szakalapozó felkészítése. A 88-asnál hagyománynak számító nyolchetes kiképzés sikeres elvégzésével, az alapkiképzésről frissen érkezett katonák nem „kopaszok” többé, hanem az idősebb társaikkal egyenértékű harcosok, akik büszkén viselhetik a zászlóalj sapkajelvényét barettjükön.

1595921499
Maga a szakalapozó felkészítés tulajdonképpen „gyalogsági harci kiképzésként" definiálható. Nem akarja átismételtetni, vagy újraoktatni a Szentendrén már tanultakat, hanem az ott elsajátított ismereteket alapul véve már ténylegesen a harc megvívására készít fel, és minden foglalkozást ennek a célnak rendel alá.

Egyébként más haderőkben is létezik ez a rendszer. Az alapkiképzésről kikerülő újoncok, ha harcoló alegységhez kerülnek, előbb el kell végezniük egy „harci alapképzést". A szakalapozó felkészítés feladata még az is, hogy a katonák elsajátítsák a speciálisan a “nyolcvannyolcasokra" jellemző képességeket, legfőképpen a helikopteres műveletek, a kirakás-berakás, és a légiroham alapjait.

A szakalapozó felkészítés célja a tanítás, a képzés. A felkészítésen nincs szó a katonák megtöréséről, éppen ellenkezőleg, motiválni szeretnék őket. A feladatok viszont nehezek. Mi sem jobb bizonyíték erre, mint hogy 35 indulóból mindössze 23-an végezték el a felkészítést. A lemorzsolódás nagyrészt a sérüléseknek tudható be. Kevesebb újonc volt, aki feladta a felkészítést, melynek elvégzése – ahogy az eddigiekből kiderült – természetesen kötelező, így utóbbiak már nem itt teljesítenek szolgálatot.

A felkészítés záróvizsgája a tengerészgyalogság CET (Combat Endurance Test, vagyis Harci Állóképesség Teszt) követelményrendszerét vette alapul. A vizsga 16 kilométeres futásból, közben pedig tizenkét feladat teljesítéséből állt. A képzést sikeresen elvégző katonák immár „hivatalosan" is a zászlóalj állományába tartoznak.

 
1595921500
 
1595921500