Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött az önjáró tarackok leszállítása

Szöveg: Háború Művészete |  2010. február 16. 15:13

Az Amerikai Egyesült Államok leszállította az utolsó negyvennyolc darab M109 5A5 verziójú önjáró tarackot is Pakisztán számára, így befejeződött az M109-ek leszállítása. Ezzel az USA teljesítette azt a 115 darab M109-esről szóló megrendelést, melyet még 2006-ban írt alá Pakisztán.

Az üzlet értékét nem hozták nyilvánosságra, de annyi biztos, hogy jóval az eredeti ár alatt kapták meg a tüzérségi eszközöket.

Az önjáró tarackokon túl az Egyesült Államok átadott Pakisztán számára öt darab járőrhajót is, melyek bekapcsolódnak majd a pakisztáni felségvizek védelmébe. A tervek szerint ez év végén Pakisztán további négy járőrhajót vesz át, melyek sebessége elérheti a 72 km/h-t is. A kilenc járőrhajó összértéke meghaladja a tízmillió dollárt, de az USA ezeket ingyen adja át.

Az utolsó néhány évben az Egyesült Államok aktív katonai segítséget nyújtott Pakisztán számára.

Mint arról már korábban szó esett, 2010-ben a légierő tizennégy F-16-os vadászgépet vesz át. Ezen kívül ez év januárjában vált biztossá, hogy az USA tizenkét pilóta nélküli felderítőgépet is átad Pakisztánnak, melyekkel az ország védelmezheti magát a lázadókkal szemben. Az Egyesült Államok az utolsó három évben katonai és humanitárius segítségnyújtás keretében több mint négymilliárd dollárral segítette Pakisztánt.

Ebbe az összegbe több mint valószínű, beletartoznak az F-16-os vadászgépek, az önjáró tarackok és őrhajók, a Mi-17-es helikopterek, több mint 450 darab páncélozott jármű, néhány száz éjjellátó készülék, rádióállomások, néhány ezer lövedékálló mellény és egészségügyi csomag is. Ezen felül az USA felújítja és újjáépíti a pakisztáni iskolákat, és élelmiszer segélyeket is szállít Pakisztán számára.

1595897127