Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Yale Egyetem professzora tart előadást a Zrínyin

Szöveg: Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem |  2010. február 16. 15:01

2010. február 18-tól február 21-ig Immanuel Maurice Wallerstein professzor, Szekeres Imre honvédelmi miniszter és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem meghívására Magyarországon tartózkodik. A professzor február 18-án 15 órai kezdettel a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tart előadást „Az USA, Európa és Oroszország stratégiai alternatívái” címmel.

Wallerstein professzor február 19-én Veszprémben, a Pannon Egyetemen tart előadást a Honvédelmi alapismeretek tantárgy keretében A nemzetközi kapcsolatok rendszere és az új világgazdasági rend címmel. Ugyanezen a napon délután részt vesz a ZMNE Szenátusának ünnepi ülésén, ahol átveszi a Szenátus által adományozandó tiszteletbeli doktori címet.

Immanuel Maurice Wallerstein amerikai szociológus, történész. 1930. szeptember 28-án született New Yorkban. Középiskolás éveit New York City-ben töltötte a második világháború alatt.
Szociológiai tanulmányait a Columbia Egyetemen végezte, ahol 1951-ben BA, 1954-ben MA, 1959-ben pedig PhD fokozatot szerzett. Ezt követően 1971-ig az intézmény oktatója volt, majd professzori kinevezését követően munkáját a McGill Egyetemen folytatta, ahol két évvel később az Afrika Tanulmányok Társaság elnöke lett. 1976-tól 2005-ös nyugdíjba vonulásáig a Binghamton Egyetem professzora volt, ahol megalapította, és 2005-ig vezette a Fernand Braudel Központot, az itt végzett kutatások középpontjába állítva a gazdaságtudományt, a történelmi rendszereket és civilizációkat. 2000-től a Yale Egyetem Szociológia Tanszékének vezető kutatója.

Wallerstein számos neves felsőoktatási intézmény vendégprofesszora, díszdoktora, több magas rangú kitüntetés tulajdonosa. 1994–1998 között ő volt a Nemzetközi Szociológiai Társaság elnöke. 2003-ban az Amerikai Szociológiai Társaság életműdíjjal ismerte el munkásságát.
Fő műve a Modern világrendszer három kötetben jelent meg (1970, 1980, 1989). Elméleteire legnagyobb hatást Karl Marx, Fernand Braudel, Paul A. Baran és Andre Gunder Frank, valamint kortársa Pierre Bourdieu gyakorolta.
Történetfilozófiailag Wallersteintől származik a centrum-periféria világrendszer-elmélet. Eszerint a globálissá vált kapitalista világban a gazdasági és társadalmi fejlődés magas szintjén álló központ koncentrálja a tőkét, a korszerű technikát, az információt, a tudományt, innen indulnak és terjednek szét az újítások. A külterület gazdaságilag elmaradott, jellemzője az agrártermelés, a kitermelőipar, vagyis a nyersanyag biztosítása a központ számára, jellemző az alacsony technikai színvonal és a társadalmi elmaradottság.

A professzornak ez idáig 30 könyve és több száz publikációja jelent meg, az internet lehetőségeit kihasználva számos blogbejegyzést is magáénak mondhat.

A professzor előadása nyilvános, a rendezvényre a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem honlapján lehet regisztrálni.