Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelentős fejlesztések az indiai hadseregben

Szöveg: JETfly |  2010. február 16. 14:52

India az elkövetkezendő 12 évben több mint 200 milliárd dollárt költ majd országa védelmére. Az összeg egyik felét a légierő fejlesztésére költenék, melynek során modernizálnák a vadászrepülőgépek ötven százalékát, továbbá lecserélnék az elavult teherszállító gépeket és helikoptereket.

A másik fele vegyes felhasználású lenne, mivel ebből az összegből önjáró tarackokat, páncélozott szállító járműveket, harcjárműveket, légvédelmi rakéta komplexumokat, hajókat, tengeralattjárókat és nem utolsósorban repülőgép-hordozókat vásárolnának.

Az indiai légierő jelenleg 34 repülőszázaddal rendelkezik, közel 2 évvel ezelőtt ez a szám még 39 volt. A századok száma azért fogyatkozott drasztikusan ilyen rövid időn belül, mert a gépek elavulttá és üzemképtelenné váltak, kivonásukkal már nem lehetett várni.

1595897126
 

A fejlesztési program szerint a meglévő repülőszázadok számát 45-re növelnék (ez közel 900 repülőgépet jelent), fokozatosan rendszerbe állítják a saját fejlesztésű Tejas könnyű harci gépet, illetve a fejlesztés befejezését követően az új orosz ötödik generációs vadászgép, a PAK FA kétüléses verzióját. A kétüléses PAK FA projectbe India közel nyolcmilliárd dollárral szállt be. Továbbá India már jelezte vásárlási szándékát az amerikai Boeing vállalatnak, mely szerint tíz darab C-17 Globemaster III teherszállítót vásárolna 2 milliárd dollár értékben.

Az indiai haditengerészet tervei szerint 2012-2015 között már rendszerbe állnak új és modernizált repülőgép-hordozók, tengeralattjárók és saját fejlesztésű „lopakodó" korvettek is.
A tengerészeti járőrgépek cseréje is folyamatban van, a tervek szerint 2013 elején az első P-8I Poseidon is szolgálatba állhat.

India tovább katonai műholdak pályára állítását és számos pilóta nélküli repülőeszköz rendszerbe állítását is tervezi. Az utolsó elemzések szerint, az indiai haditechnika közel 70 százaléka már több mint húsz éves, 50 százalékuk elavult, és szükség van azok mielőbbi nagyjavítására, modernizálására.

1595897126