Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Befejeződött az új orosz hadászati rakéták tesztelése

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 30. 18:43

Az orosz elnök december 27.én, kedden bejelentette, hogy befejeződött az orosz rakétaerők jövendő alapját képező hadászati atomrakéták kipróbálása, és megkezdik a hadrendbe állításukat.

Dmitrij Medvegyev ezt katonai vezetőkkel tartott találkozóján jelentette be. „Az orosz ipar bebizonyította, hogy képes létrehozni egy új, naprakész, igen hatékony stratégiai fegyvert" – hangsúlyozta. Az elnök elismerte ugyanakkor, hogy „a rakéta- és űriparban maradtak még gondok", és ennek tudható be a rendszerbe állítás ötéves késése.

A Bulava (Buzogány) háromlépcsős, interkontinentális ballisztikus rakéta, amely 8000 kilométer távolságban is képes lecsapni. Tíz atomrobbanófejet hordoz, amelyek egymástól független célokra irányíthatóak. A haditengerészet új osztályú, atommeghajtású tengeralattjáróira telepítik. Ezekből egy készült el, a Jurij Dolgorukij, de több másik is építés alatt áll.

A 18. rakétateszt sikerének és az első sortűz leadásának hírét december 23-án, pénteken jelentették be Moszkvában. A Bulava kifejlesztése volt a legdrágább orosz fegyverkezési program a Szovjetunió megszűnte óta. Moszkvában olyan fegyvernek tartják, amely képes áttörni bármilyen rakétaelhárító rendszert. A szándékok szerint 2040-2045-ig lesz hadrendben.

Az orosz védelmi minisztérium kedden szintén hírt adott egy sikeres rakétakísérletről: egy RS-18 típusú, szárazföldi telepítésű interkontinentális eszközt indítottak Bajkonurból kamcsatkai célpontba. Ez a típus még a ’70-es évekből származik, de meg akarják hosszabbítani az élettartamát, és most „kipróbálták az új harci felszerelését is" – mondta egy szóvivő.