Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elloptak egy F-104-est Hollandiában

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu / BBC News |  2011. december 30. 16:37

A holland Arnhem település mellett található Deelen Airbase Museum elnöke, Edwin van Brakel a közelmúltban számolt be egy különleges és egyben sajnálatos eseményről: eddig tisztázatlan körülmények között ellopták a múzeum udvarán elhelyezett F-104 Starfighter 1:2 méretarányú modelljét.

A múzeum részéről remélik, hogy a gép nem a fémtolvajok áldozata lett, és egy Hollandiában divatos újévi szokást űző csoport lovasította meg az F-104-est.

Az igazgató elmondta: „Továbbra is rejtély, hogy a repülőgépet milyen módon szállították el a múzeum területéről észrevétlenül. A kiállított F-104-es paramétereit tekintve közel 500 kilogramm, hossza pedig körülbelül 10 méter. Egyelőre semmilyen információnk nincs a gépről, váltságdíjat nem kértek érte, viszont szeretnénk minél előbb visszakapni." A helyszínen hagyott üzenet („Fly away. See you next year.") azonban reménykedésre adhat okot, hogy mégiscsak tréfáról van szó.

Hollandia északi részén még él az a hagyomány a közeledő újév kapcsán, hogy bizonyos klubok tárgyakat lopnak el, és saját településükre szállítják. Egyik leghíresebb ilyen klub, a Vesuvius, például tavaly Beatrix királynő szobrát lopta el Rheden városából. A Vesuvius szóvivője nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a múzeumból eltulajdonított F-104-es náluk lenne, Elsloo-ban. Az igazságra 2012. január 1-ig kell várni.

Címkékmúzeum