Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb képességekkel bővül a haderő

Szöveg: Szűcs László |  2011. december 30. 15:07

„2012. január elsejével az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése új szakaszába érkezik. Ekkortól kezdődik meg a nem őrzés-védelmi feladatokra felkészítendő állomány felvétele” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az önkéntes tartalékos rendszerről december 30-án, a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Az önkéntes tartalékos rendszerről tartott sajtótájékoztatót az év utolsó munkanapján Hende Csaba a Parlamentben. Elmondta: a Magyar Honvédség önkéntes tartalékos rendszerének fejlesztése a kormányváltás után új lendületet kapott. Az addigi elképzelésekhez képest differenciáltabb, és ezért kiépülése esetén hatékonyabb rendszer kialakítása kezdődött meg, az Országgyűlés döntése értelmében, legfeljebb nyolcezer fő felvételével. Emlékezetes – tette hozzá a honvédelmi miniszter –, hogy a kormányváltáskor mindössze 18 főnek volt tartalékos szerződése, de mivel őket sem szervezték rendszerbe, ez azt jelenti, hogy a Magyar Honvédség gyakorlatilag nem rendelkezett tartalékossal. Márpedig tartalék nélkül nincsen haderő!

1595929514
„Az első nagy lépést 2011. január elsejével tettük meg, ekkor mintegy kétezer önkéntes védelmi tartalékos vette át a katonai objektumok és laktanyák őrzését és védelmét. 2012. január elsejével az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztése új szakaszába érkezik. Ekkortól kezdődik meg a nem őrzés-védelmi feladatokra felkészítendő állomány felvétele" – fogalmazott Hende Csaba, hozzátéve, hogy a tartalékos rendszer nyitott, abba bárki jelentkezett, aki elkötelezett a haza védelmének ügye iránt.

A honvédelmi miniszter szerint tartalékos katonának lenni a „cselekvő hazaszeretetet" jelenti, illetve az arra való felkészülést béke idején, hogy katasztrófa vagy akár háborús helyzet esetén is meg tudjuk védeni a hazát, otthonunkat, szeretteinket.

„Január elsejétől várjuk mindazon hazafiak és honleányok jelentkezését, akik elmúltak 18 évesek, feddhetetlen előélettel rendelkeznek és megfelelnek az egészségügyi követelményeknek" – jelentette be Hende Csaba, majd arról beszélt, hogy a regisztráció, illetve a jelentkezés a megyeszékhelyeken működő katonai igazgatási központokban történhet meg. Elsősorban személyesen lehet jelentkezni, azonban arra is van lehetőség, hogy az érdeklődők a www.hadkiegeszites.hu honlapról letöltsék a regisztrációs és jelentkezési lapot, majd azt kinyomtatva, kitöltve, postai úton juttassák el a katonai igazgatási szerveknek.

A miniszter rámutatott: először egy határozott idejű, nyolc hónapos szerződést kötnek mindenkivel, amely hat hónapos próbaidőt tartalmaz. Ezt követően véglegesítik a szerződéseket. Természetesen a szerződés megkötésénél elsődleges a honvédség érdeke, tehát elsősorban az kerülhet be a rendszerbe, aki olyan képességgel rendelkezik, amit a Magyar Honvédség hasznosítani tud.

1595929514
Elhangzott: az önkéntes tartalékos katonák háromévenként hat hónapos szolgálatra hívhatók be. Természetesen lehetőség van arra is, hogy a munkahelyi vagy a családi körülményekre való tekintettel, a tervezett behívásukat megelőzően kérjék annak elhalasztását vagy átütemezését.

„Azok az önkéntes tartalékosok, akik korábban nem teljesítettek katonai szolgálatot, alapkiképzésben és szakfelkészítésben is részesülni fognak. De mivel valós katonai képességgel kívánjuk megerősíteni a Magyar Honvédséget, előnyben fogjuk részesíteni azokat a volt hivatásos és szerződéses katonákat, akik a feltételeknek megfelelve, teljes körű katonai kiképzéssel és felkészültséggel rendelkeznek, hiszen az az érdekünk, hogy a lehető legrövidebb időn belül, a legkisebb költséggel, a legfelkészültebb tartalékos katonákra tegyünk szert" – mondta Hende Csaba.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: a januártól megszűnő szolgálati nyugdíjakat felváltó szolgálati járandóságot terhelő 16 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése alól mentesülnek azok, akik önkéntes tartalékos szolgálatra szóló szerződést kötnek a Magyar Honvédségnél.

Az önkéntes tartalékos katonák járandóságairól szólva a tárcavezető aláhúzta: a tényleges szolgálatteljesítés idején a tartalékos a szerződéses katonákra megállapított, azonos beosztásra vonatkozó illetményt kapja meg, mégpedig a természetbeli ellátásokkal – vagyis például az élelmezéssel és az utazási költségtérítéssel – együtt. Úgynevezett rendelkezésre állási díjat akkor kap, amikor nem teljesít tényleges szolgálatot, de készen áll arra, hogy a haza érdekében „csatasorba lépjen". Természetesen a munkáltatók is részesülnek bizonyos kompenzációban, hiszen a katonai szolgálat miatt kieső időre nekik pótolniuk kell a munkaerőt. A szolgálati járandóságban részesülők azonban – évi hatvannapos szolgálatig – az adókedvezményen felül más juttatásban nem részesülhetnek.

Hende Csaba kiemelte: korlátozott számú, mintegy hatezer beosztás tölthető fel önkéntes tartalékos katonákkal, így a jelentkezők közül előnyben részesítik azokat, akik „hazafias elkötelezettségből lemondanak a nekik járó illetményről és a rendelkezésre állási díjról." Emellett a közszolgálatban állók további kedvezményben részesülnek: a tényleges önkéntes tartalékos szolgálatban eltöltött idejük az előmeneteli rendszerben duplán számít.

1595929514
„Napjainkig a honvédség a társadalmi szolgálatok mostohagyermeke volt. Hosszú évekig a képességek megszűnésével, a tartalékok felélésével kellett szembesülnünk. Most azonban újabb képességekkel bővül a haderő, és tartalékot képez. Ez történelmi fordulópont, ami elvezet minket egy alaprendeltetésére, alkotmányos kötelességei teljesítésére mindenben képes és alkalmas, korszerű Magyar Honvédség kialakításához" – mondta a honvédelmi miniszter, hozzátéve: „sokéves mulasztást pótolunk, hiszen a sorkötelezettség megszüntetésekor elvileg döntés született arról, hogy megfelelő tartalékos rendszert fognak kialakítani. Erre azonban nem került sor". Holott az elmúlt évek számtalan példát hoztak arra, hogy milyen sok esetben lehet szükség a Magyar Honvédség s benne az önkéntes tartalékos katonák képességeire.

Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta: a tartalékos katonák rendfokozati jelzését jól meg lehet majd különböztetni a szerződéses és a hivatásos állományétól. Hangsúlyozta azt is: biztos benne, hogy a rendelkezésre álló hatezer helyre túljelentkezés lesz, így a legkiválóbbakat, a legelkötelezettebbeket tudják majd kiválasztani.

Ugyancsak kérdésre válaszolva elhangzott: az önkéntes tartalékos rendszer kialakítására 1,2 milliárd forintot különített el a minisztérium a tárca jövő évi költségvetéséből.

Fotó: Galovtsik Gábor