Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Béke és biztonság

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 5. 6:40

Huszonhat fiú és lány érkezett a PRT-hez az egyik helyi iskolából, hogy együtt ünnepelje a nemzetközi béke napját a katonákkal. A gyerekek játszva tanultak és elmondták, nekik mit jelent a béke. Ezzel egy időben megbeszélést tartottak, amelyen a harcot abbahagyó ellenállók közösségbe történő visszailleszkedéséről volt szó.

A CIMIC, US AID és az UNAMA szervezésében – szeptember 21-én – a tanulók játékos rendezvényen emlékeztek a nemzetközi béke napjára. A szervezés a Tartományi Oktatási Hivatal együttműködésével történt. A gyerekek által megírt leveleket az

1595908231
UNAMA fogja eljutatni Karzai elnök úrnak. Az ünnepség zárásaként ajándékokat kaptak, hátizsákokat és tanszereket, majd a szervezőkkel együtt megebédeltek. Reményeink szerint ez a generáció már egy új, békésebb világban fog élni.

A béke és biztonság megteremtésének céljából tartottak eközben megbeszélést. Magyar részről részt vett ezen Lippai Péter ezredes, a PRT-9 parancsnoka. Az Afgán béke és reintegrálás terve ( Afghan Peace and Reintegration Programme – APRP ) ebben az évben indult politikai kezdeményezés, célja, hogy a harcot abbahagyó

1595908231
ellenállókat visszaillessze a közösségbe.

Az APRP nemzetközi és helyi együttműködésen alapul, hogy megteremtse a béke politikai és jogi alapjait, bátorítsa az ellenállókat abban, hogy visszautasítsák az erőszakot és a terrorizmust, valamint csatlakozzanak az ország építéséhez. Ez a hosszú távú terv segíti a béke és a biztonság megteremtését. Minden ellenálló, aki a társadalomba való visszatérést választja, eggyel csökkenti a béke ellen harcolók számát. A lehetőség és a jelentkezés minden afgán számára nyitott. A terv nemcsak a fizikai biztonságot tartja fontosnak. Bárki, aki jelentkezik, lehetősége van szakmát tanulni és hasznos tagjává válni a társadalomnak. A kormány teljes amnesztiát ad a volt ellenállóknak, ezzel is ösztönözve őket eddigi életük megváltoztatására retorziók nélkül. Az ISAF és a PRT tanácsadóként és megfigyelőként vesz részt a tervben.

1595908231