Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békében nem élő katonai szervezet

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2011. október 3. 11:35

A Sorozó Központok békében nem élő katonai szervezetek, a hadkiegészítés pedig toborzással zajlik.  Minősített időszakban viszont – azaz megelőző védelmi helyzetben és rendkívüli állapot idején – a Magyar Honvédség hadkötelesekkel történő kiegészítése sorozás útján történik. Erről a folyamatról tartott bemutató foglalkozást a közelmúltban az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ és a nyíregyházi iroda állománya Debrecenben.

1595925353
Nem ez volt az első ilyen jellegű módszertani foglalkozás a központban, júniusban már tartottak egyet az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt katonai szervezetei részére. Ezúttal az HM Fegyverzeti és Hadbiztosító Hivatal, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH Katonai Közlekedési Központ és a Sorozó Központ illetékességi területén lévő védelmi irodák szakállománya tekintette meg a bemutatót.

Farkas Imre ezredes, az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság (KMHP) parancsnokának rövid köszöntője után Zelenyánszki Pál alezredes, a MH KMHP Katonai Igazgatási Osztály vezetője előadást tartott a hadkiegészítő parancsnokságon lévő katonai igazgatási szakfeladatokról. Ezt követően Nagy Zoltán mérnök alezredes, a debreceni központ parancsnoka vette át a szót, aki bemutatta a Nagysándor József Laktanyában felállított Sorozó Központot és feladatait. A parancsnok elmondta, hogy a debrecenin kívül Budapesten és Székesfehérváron található Sorozó Központ. Illetékességi területükhöz hat megye: Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye tartozik.

Bár a Sorozó Központ békeidőszakban nem élő katonai szervezet, ugyanúgy be van rendezve, mintha ott nap mint nap sorozás folyna. Ki vannak építve a telefonvonalak, az önkormányzatok és védelmi bizottságok telefonjegyzékei, a bélyegzők és nyomtatványok a valóságnak megfelelően rendelkezésre állnak. Még az orvosi vizsgálatra kijelölt helyiség is úgy néz ki, mint egy orvosi rendelő és alkalmas is a szűrővizsgálatok elvégzésére.

1595925353
A  bemutatón részt vevő állományt három csapatra osztották és úgy vezették őket végig a központon, mintha sorozáson jelentek volna meg. Minden ponton felkészült „kieges" várta a csoportokat, és szakszerűen jelentettek arról, hogy azon a bizonyos ponton mi történik a sorozásra behívott személyekkel. Így végig lehetett követni a hadkötelesek útját.

Megelőző védelmi helyzetben vagy rendkívüli állapot idején a Sorozó Központ rendszergazdája átveszi az MH Katonai Igazgatási és Adatfeldolgozó Központtól a hadkötelesek nyilvántartását, és adatkérő-közlő lapot küld ki a részükre, amelyen pontosítani kell az adataikat. A visszaküldött adatlapok feldolgozása után küldik ki a sorozási felhívást. Ezen időszak alatt szakképzést tartanak a saját állományuknak, valamint felveszik a kapcsolatot a Védelmi Bizottságokkal, az önkormányzatokkal, a rendőrséggel, az egészségügyi szervekkel, illetve az érintett katonai szervezetekkel. Éppen ezért a velük történő kapcsolattartás békeidőszakban is nagyon fontos.

A debreceni központ három bizottságot tud egyszerre működtetni, ez napi 150 fő sorozására alkalmas. Emellett még két mobil bizottságot tud kihelyezni olyan településekre, ahol sok hadköteles él.

1595925353

 Fotó: Várkonyi Zsolt főtörzsőrmester