Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szíria – A hadsereg elfoglalta Rasztán városát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 3. 12:41

Ellenőrzése alá vonta a szíriai hadsereg október 2-re, vasárnapra virradóra az ország középső részén fekvő Rasztán városát, ahol az elmúlt öt napban valóságos háborút vívott a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen fellázadt fegyveresekkel és az oldalukra állt szökött katonákkal.

A SANA hivatalos hírügynökség úgy fogalmazott, hogy a hatóságok „helyreállították a rendet és a törvény uralmát" a városban, ahol „az élet visszatért a normális kerékvágásba", miután elűzték a „fegyveres terrorista csoportokat".

Az arab országot önkényuralmi módszerekkel vezető Aszad uralma ellen fellázadt ellenzékiek egyike, Rami Abdur-Rahmán elmondta, a kormányerők már szombaton ellenőrzésük vonták a város nagy részét, miután a – tüntetők elleni tűzparancsot megtagadó – dezertőr katonák kivonultak Rasztánból.

Más ellenzékiek szintén megerősítették, hogy a város a kormányerők kezére került. A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSHR) nevű nem kormányzati szervezet szerint a hadsereg teljes ellenőrzése alá vonta a Homsz tartománybeli települést, ahonnan vasárnap ötven harckocsit már ki is vontak.

A harcok során számos házat leromboltak, a humanitárius helyzet pedig nagyon rossz. A központ több tucat olyan rasztáni civilről tud, akiket megöltek, majd házaik udvarán temettek el.

A szíriai hadsereg Rasztánnál harcoló, 250 harckocsival és a páncélozott járművel megerősített alakulatai pénteken kezdték meg a város ostromát. Az OSHR szerint a szökött katonák aznap este bejelentették, hogy a kormányerők megerősítése miatt visszavonulnak Rasztánból.

Ez volt az egyik legsúlyosabb szíriai fegyveres konfliktus az Aszad-rendszer ellen fél évvel ezelőtt kirobbant megmozdulások során.

Az al-Baasz című damaszkuszi kormánylap vasárnap óva intette Robert Ford amerikai nagykövetet attól, hogy beavatkozzon az arab ország (bel)ügyeibe, ha nem akarja, hogy újabb „záptojásos támadások" érjék. Az újság kormányellenes szíriai fegyveres csoportok támogatásával vádolta a diplomatát, s leszögezte, hogy nem tűrik el Ford beavatkozását.

Aszad elnök hívei csütörtökön tojással dobálták meg az amerikai nagykövetet, amikor az egy szíriai ellenzéki vezetővel találkozott.

Címkékharckocsijog