Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békefenntartóink váltása Libanonban

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. szeptember 6. 8:08

Útnak indult az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) 2023-as második váltása. A budapesti Petőfi laktanyában történt kora reggeli bepakolást követően a katonák Kecskemétről repültek a missziós területre szeptember 5-én.

A közel-keleti feladatra felkészült második váltás első része elindult a bejruti repülőtérre, hogy megkezdhesse féléves libanoni misszióját. A csapat a Petőfi laktanyában találkozott, majd Kecskemétről szállt fel.

Kiss Dávid hadnagy a felkészítésről, ami idén februárban kezdődött, elmondta: a honi gyakorlások során harcászati foglalkozásokon vettek részt, a lövészetet és járőrözést is gyakorolták. „Emellett részt vettünk egy ún. SERE „B” tanfolyamon, amely túlélési ismereteket, ezen belül az ellenség elkerülésének, ellenállás kifejtésének és a kiemelés technikájának tudnivalóit foglalt magában, ami nagyon hasznos volt” – ismertette a hadnagy. Hozzátette: Lengyelországban – egy lengyel századdal közösen – teljesítettek egy nemzetközi felkészítést is. A hadnagynak, akinek ez lesz a harmadik missziója elárulta: tapasztalatokban gazdag, de eseményektől mentes külszolgálatra számít.

03_HSZ7848

A nyolc katona, köztük Krecz Ádám hadnagy büszkén szállt fel libanoni „járatra”.

A fiatal tiszt elmondta, hogy a lengyel–magyar–ír zászlóalj kötelékében közös szolgálatot fognak teljesíteni. „Mi, magyar katonák főként járőrfeladatokat és a tábor őrzését-védelmét fogunk ellátni”, majd hozzátette, hogy a kinti állománnyal folyamatosan kommunikáltak, aminek köszönhetően alaposan fel tudtak készülni előzetesen.

A missziós váltás másik nyolc tagja szeptember végén indul, hogy magára öltse a békefenntartók kéksisakját.

Kapcsolódó cikkek
Honvedelemhu_index_0802

Fokozott hanghatás

2023. augusztus 2. 8:12

UNIFIL kibocsátó ünnepség nyitó

Indul a második váltás

2023. augusztus 31. 13:25