Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indul a második váltás

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2023. augusztus 31. 13:25

Tizenhat fővel indul útnak az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió (United Nations Interim Force in Lebanon – UNIFIL) 2023-as második váltása Libanonba. A Petőfi laktanyában tartott kibocsátó ünnepségen a misszióba készülő katonák mellett a családtagok is részt vettek augusztus 29-én, kedden.

UNIFIL kibocsátó ünnepség KLAC2395

Mudra József ezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka ünnepi beszédében elmondta: már második alkalommal szervezték meg ezt a kibocsátó ünnepséget, hiszen márciusban utazott ki az első váltás. „A jelenlévő állomány hosszú felkészülési időszakot tudhat maga mögött, hiszen már a missziós célfelkészítésen, szakfelkészítésen, lengyel-magyar közös kiképzésen, SERE „B” tanfolyamon (Survival, Evasion, Resistance, Extraction – Túlélés, Elkerülés, Ellenállás, Kiemelés) is bizonyíthatták rátermettségüket” – hangsúlyozta az ezredes. Hozzátette: az állomány végig a felkészülési időszak alatt kimagaslóan, gyakran erőn felül teljesített olyan feladatokban és környezetben, ami nem illeszkedik a dandár alaprendeltetéséből adódó feladatai közé.

A dandár parancsnoka kiemelte: a kiutazó tizenhat fő egy lengyel-magyar közös zászlóalj részeként fog szolgálatot teljesíteni fél éven keresztül, egy már több évtizedes társadalmi és vallási ellentétben élő ország területén, mely jelenleg súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van. Mudra József ezredes végezetül, de nem utolsó sorban megköszönte a családtagoknak, hogy „stabil hátországot biztosítanak” a kiutazó katonák számára.

UNIFIL kibocsátó ünnepség KLAC2406

A tizenhat főből nyolcan szeptember 5-én, míg a másik nyolc fő szeptember 26-án indul, hogy magára öltse a kéksisakot.

A dandár részére 2022. júliusában szabták feladatul, hogy az ENSZ Libanoni Békefenntartó Misszió váltásának felkészítését és megalakítását 2025-ig hat havi rotációban hajtsa végre. A magyar katonák 2007-től vállalnak szerepet az ENSZ libanoni missziójában.

Címkékmisszió
Kapcsolódó cikkek
web_BHD7627

Az első önálló misszió

2023. március 1. 16:52

UNIFIL_nyitó

Libanoni misszióra készülnek

2023. július 30. 8:02