Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Békés átmenetet vár a NATO Egyiptomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. február 3. 11:19

A demokráciába vezető békés átmenetet vár a NATO Egyiptomban – jelentette ki szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján Oana Lungescu, az észak-atlanti szervezet szóvivője, aki sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy az egyiptomi tüntetések során emberek vesztették életüket. Felszólította a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és kezdjenek egymással olyan párbeszédet, amely – az emberi jogok tiszteletben tartása mellett – lehetővé teszi a demokráciába való békés átmenetet.

A NATO új szóvivője – aki decemberben váltotta elődjét, James Appathurait – elmondta, hogy az atlanti szövetség szoros figyelemmel kíséri az egyiptomi fejleményeket, és a helyzet óráról órára változik.

Mint megjegyezte, Egyiptomot különösen értékes partnerének tekinti a NATO, hiszen Kairó jelentős mértékben hozzájárult a partnerség erősítéséhez az atlanti szövetség „mediterrán párbeszédének" keretében. E „párbeszédnek" Egyiptom mellett Izrael, Jordánia, Algéria, Marokkó, Mauritánia és Tunézia is részese. „Reméljük, hogy (Egyiptom) továbbra is konstruktív szerepet fog játszani a térségben" – mondta Lungescu.

CímkékjogNATO