Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belgium F–16-osokat küld Afganisztánba

Szöveg: JETfly |  2008. február 5. 19:13

Az Afganisztánban állomásozó többnemzetiségű szövetséges haderő megerősítésére Belgium még az idén négy darab F–16-os vadászbombázót és mintegy 140 katonát vezényel az ázsiai országba. A döntés értelmében a Fighting Falcon harci gépek a kandahari repülőtéren állomásoznak majd.

Bár az amerikaiak vezette szövetséges csapatok már többször bejelentették a tálib erők teljes szétzúzását, az afganisztáni helyzet még most sem megnyugtató. A lázadók szervezetten hajtják végre a konvojokra és a szárazföldi csapatok táboraira irányuló veszélyes támadásaikat, ezért fokozottan szükség van a közvetlen légi támogatásra. Ebben elsősorban a harci és szállítóhelikopterekre hárul a legnagyobb feladat, de a felderítő és csapásmérő repülőgépek szerepe sem elhanyagolható. A zömmel könnyűfegyverzetű, terepjárókkal és kézifegyverekkel támadó tálib harcosok a váratlan rajtaütés után ugyanis gyorsan kereket oldanak, még mielőtt a szövetséges légierők lereagálnák azt. A konvojok és a táborok közelében őrjáratozó nagy sebességű vadászbombázók a precíziós fegyverekkel azonban gyorsan és hatékonyan be tudnak avatkozni.

Belgium jelenleg is állomásoztat katonákat Afganisztánban, a 370 fős kontingens a kabuli nemzetközi repülőtéren teljesít szolgálatot. Október 1-én húsz katonai oktató is érkezik Afganisztánba, akik a helyi csapatok képzésében fognak segíteni a kabuli vagy a kunduzi bázison. A belga F–16-osok a tervek szerint ez év szeptember elején települnek át a kandahari repülőtérre. A Belgiummal szomszédos Hollandia egyébként már évek óta állomásoztat F–16-osokat Afganisztánban, a nyolc harci gép rendszeresen végez harci bevetéseket.

1595872845
 

Az Egyesült Államok és Kanada, akik legnagyobb létszámban vesznek részt az ISAF munkájában, folyamatosan lobbiznak NATO szövetségeseiknél, hogy növeljék csapataik létszámát a déli területeken. Ezen a héten Kanada azzal fenyegetett, hogy kivonja csapatait a kandahari területekről, ha más NATO szövetséges nem erősíti meg erőiket Dél-Afganisztánban. A fenyegetést követően Robert Gates amerikai védelmi miniszter írt minden NATO tagállamnak, felkérve őket katonák délre küldésére.