Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egyre élesebb a vita az afganisztáni szerepvállalásról

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. február 5. 13:48

Egyre élesebb a vita Németországban a jövőbeni afganisztáni katonai szerepvállalásról. Kedden a német hadsereg, a Bundeswehr korábbi tábornoka, a NATO katonai bizottságának volt elnöke sürgette, hogy Németország küldjön katonákat a közép-keleti ország déli részébe is, ahol felerősödött a tálib ellenállás.

“A terheket, a kockázatokat és a felelősséget egyformán kell elosztani a tagállamok között" – érvelt Klaus Naumann, támogatva azt az amerikai követelést, hogy Németország délre is terjessze ki szerepvállalását.

A német hadsereg egykori főfelügyelője a szolidaritást hiányolta Németország részéről, utalva arra, hogy ez a magatartás veszélyezteti a transzatlanti partnerséget, amely – mint fogalmazott – amúgy sincs jó állapotban.

Naumann, – aki hosszú időn keresztül állt a NATO egyik legfontosabb bizottságának élén – nyilatkozatában egyebek között azt hangoztatta: Németország befolyása a szövetségben a nullával lenne egyenlő, amennyiben Berlin továbbra is elutasítja az ostromlott déli körzetekben történő katonai szerepvállalást.

Németország évek óta mintegy 3200 katonával vesz részt a NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő, az ISAF tevékenységében. Az érvényben lévő, s évről évre megerősített parlamenti mandátum alapján a Bundeswehr-kontingens csakis Afganisztán északi részén teljesíthet szolgálatot, s közvetlen harci cselekményekben nem vehet részt.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter ugyanakkor a napokban minden korábbinál élesebben szólította fel Németországot – s néhány más NATO-tagállamot – arra, hogy katonai közreműködését délre is terjessze ki. A követeléshez csatlakozott Kanada is. A német kormány – s személy szerint Angela Merkel kancellár, Frank-Walter Steinmeier külügy- és Franz Josef Jung védelmi miniszter is – a követelést a leghatározottabban elutasította.

Néhány konzervatív és szociáldemokrata politikus viszont annak megfontolása mellett foglalt állást.

Klaus Naumann hangsúlyozta a NATO jelentőségét Németország számára, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok nélkül “nincs biztonság" Európa számára. “Németország 53 éve a szervezet tagja, s a szövetségesek, elsősorban az Egyesült Államok, a hidegháború időszakában és azután is a németek szinte minden kívánságát teljesítették" – jelentette ki a katonai bizottság volt elnöke.