Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Belső avatás és megemlékezés

Szöveg: Kapás Viktor István főhadnagy | Fotó: Dévényi Veronika, a szerző felvételei, dr. Hohl Regina |  2023. július 14. 8:14

Eseménydúsan indult a felkészülés negyedik napja, július 13-a a leendő altisztek számára, az MH Altiszti Akadémián. Reggel a belső avatási ceremónián ünnepélyes keretek között vehették át elismeréseiket a kiválóan végzett katonák.

a4

A tavalyi évhez hasonlóan Görgey Artúr leszármazottai, Görgey Zsuzsánna és Görgey Katalin adtak át egy-egy példányt a Szentírásból, mely nélkülözhetetlen minden könyvespolcról, valamint felmenőjük életét és katonai szolgálatát is végig kísérte.

Az eseményen beszédet mondott Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylő zászlósa, aki kiemelte: „a Magyar Honvédség megújulásában az altiszteknek kimagasló helyük és szerepük van, a hadsereg gerincét adják, így számukra és a vezetők számára is fontos, hogy a folyamatos tanulási és fejlődési lehetőségük biztosítva legyen."

Frankó Imre ezredes, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka, ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, hogy a történelem bármely pillanatát eleveníti is fel az ember, minden esetben jelen voltak a katonák, és ezt továbbra is fenn kell tartani, hiszen a fegyveres erő mindenkori alapfeladata a haza védelme.

a3

Az ünnepséget követően az id. szajoli Hegedüs Ferenc páncélos őrmesterről elnevezett épületnél található emléktáblánál sorakozott fel az avatandó állomány. Az emléktáblánál, Hegedüs Ferenc - akit csak „Feri bácsiként” ismert mindenki - születésének 109. évfordulója alkalmából helyezett el koszorút az unokája, ifj. Hegedüs Ferenc. A Szentendrén települő katonai szervezetek vezetői, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós is koszorúval emlékeztek meg a katonalegendáról.

Kapcsolódó cikkek