Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozhat a JF-17 Thunder

Szöveg: JETfly |  2010. november 16. 19:03

Az idei Farnborough International Airshow egyik különlegességének számított a pakisztáni JF-17 Thunder vadászgép bemutatkozása, amit a napokban egy újabb nemzetközi debütálás követhet, hiszen a pakisztáni légierő (PAF) meghívást kapott a november 16-21. között, Zhuhai-ban megrendezendő Airshow China 2010-re.

A helyszínre érkező három JF-17-es mellett, a pakisztáni légierőt hivatalos bemutató csapata, a Sherdils is képviseli.
A JF-17-est a kínai Chengdu Aircraft Industries Corporation, a pakisztáni légierő és a Pakistan Aeronautical Complex fejlesztette ki közösen, Pakisztánban JF-17 (Joint Fighter-17), míg Kínában az FC-1 (Fighter China-1) megnevezést kapta. A különböző légiszalonok, vásárok kiváló

bemutatkozási lehetőséget nyújtanak a potenciális vásárlókat kereső új típusnak, ami – jóval költségesebb nyugati társai mellett – egy kedvezőbb árú alternatíva lehet a légierejüket modernizálni kívánó országoknak.

Az új vadászgépet alapvetően a pakisztáni légierő igényei szerint fejlesztették ki a kiöregedő Nanchang A-5, a Chengdu F-7P és a Dassault Mirage III/V vadászgépek leváltására. A PAF 2007-ben állította hadrendbe a JF-17-est, a típust üzemeltető első századot 2010 februárjában állították fel. A légierő ez idáig 150 darabot rendelt a típusból, ez a szám azonban akár 250-re is nőhet. Korábbi információk szerint a JF-17 iránt már Azerbajdzsán, Zimbabwe és további nyolc ország érdeklődött, a nemzetközi bemutatkozásokat követően azonban ez a sor valószínűleg tovább bővülhet.