Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiberháborús gyakorlatot tart a NATO

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. november 16. 17:04

Számítógépes rendszerek elleni támadás elhárítását gyakorolja kedden kezdődött, csütörtökig tartó szimulációs gyakorlatán a NATO. Az akció, melyet a belgiumi Monsban található NATO-főhadiszállásról irányítanak, a szövetség harmadik kibernetikai hadviselési gyakorlata.

A Cyber Coalition 2010 fedőnevű gyakorlat során a megoldandó hipotetikus alaphelyzet az, hogy egyszerre több NATO-tagállamnak, illetve magának az észak-atlanti szervezetnek a számítógépes rendszerei ellen összehangolt támadás indul. Ezt kell elhárítania az illetékes nemzeti, illetve szövetségi hatóságoknak és intézményeknek.

Az akció, amelyet a belgiumi Monsban található NATO-főhadiszállásról irányítanak, a szövetség harmadik kibernetikai hadviselési gyakorlata. Az első, 2008-as gyakorlatban még csak a NATO-intézmények vettek részt, de tavaly már bevonták a tagországokat is.

A NATO új, e hét végén Lisszabonban elfogadandó stratégiai koncepciója az előzetes tájékoztatások szerint hangsúlyosan szól az új típusú biztonsági kihívások és veszélyek között a számítógépes rendszerek elleni támadások eshetőségéről.