Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozó látogatáson fogadta a dán nagykövetet a honvédelmi miniszter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 12. 17:41

Dánia fontos partner, akivel mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban együttműködésre törekszünk – jelentette ki Benkő Tibor, miután november 12-én, csütörtökön bemutatkozó látogatáson fogadta Erik Vilstrup Lorenzent, a Dán Királyság budapesti nagykövetét. A találkozóra Dánia és Magyarország diplomáciai kapcsolatai felvételének 100. évfordulója napján került sor.

dán nagykövet

A tárcavezető és a nagykövet egyetértett abban, hogy közös érdekünk az együttműködés további fenntartása, illetve erősítése, amelyet a közös kapcsolódási pontok mentén kell megvalósítani.

A tisztességes tehermegosztásban és a szövetséges szolidaritásban való részvételt a NATO égiszén belül kiemelten fontosnak értékeli Magyarország. A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy hazánk a térségünk biztonságát igyekszik garantálni, melynek elérésében kulcsszerepet látunk a NATO és EU tagságunkban is.

A nemzetközi kapcsolatok általános kérdéseinek áttekintése során kiemelt figyelmet fordítottak az egyes konfliktusövezetekhez és a nemzetközi szerepvállalásokhoz kapcsolódó álláspontok áttekintésére. Elhangzott, hogy védelempolitikai szempontból hazánk számára kiemelt prioritás a Nyugat-Balkán stabilitásának és biztonságának fenntartása, amelyhez az iraki és egyéb közel-keleti szerepvállalásunk is szorosan kapcsolódik.

A megbeszélés végén a tárgyaló felek megerősítették szándékukat a kapcsolatok kölcsönös érdekek mentén történő mélyítése és erősítése irányában.