Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatkozó látogatásra érkezett a katari nagykövet

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. március 1. 18:09

Bemutatkozó látogatásra érkezett Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez Abdullah Falah Al-Dosari, Katar Állam budapesti nagykövete március 1-én, kedden.

LALA0036

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a látogatáson elmondta, hogy Magyarország Katarral fennálló politikai kapcsolatai barátiak és kiegyensúlyozottak. Az elmúlt években több területen aláírt kétoldalú - többek között gazdasági, kulturális, energetikai - egyezmények jelzik, hogy van lehetőség az együttműködésre. A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: örömmel látja a két ország kétoldalú együttműködésének folyamatos fejlődését, és továbbra is kész ezek erősítésére.

A tárcavezető kiemelte, hogy Katar kulcsfontosságú partner hazánk számára az Öböl-térségben. Az országok politikai kapcsolatai a legmagasabb szinten fejlődnek, amit a magyar miniszterelnök, a köztársasági elnök és az Országgyűlés elnökének korábbi látogatásai is jól tükröznek. Emellett több kétoldalú miniszteri szintű találkozó is volt a két ország között.

LALA0041

Benkő Tibor honvédelmi miniszter a találkozón köszönetét fejezte ki Katar segítségéért az afganisztáni missziókban dolgozó magyar és afgán állampolgárok evakuálásában, dohai tartózkodásuk és biztonságos hazatérésük biztosításában.

Abdullah Falah Al-Dosari nagykövet hangsúlyozta, hogy Magyarország és Katar nagyon hasonlóan látja a világban végbemenő változásokat, azok társadalomra, az emberiségre gyakorolt hatását, amely a két ország vallási értékrendjéből is adódik.

LALA0044

Az orosz-ukrán konfliktus kapcsán Benkő Tibor elmondta, hogy Magyarország a háború mielőbbi befejezésében és a konfliktus békés rendezésében érdekelt. Kifejtette, hogy a Magyar Honvédség erőinek keleti országrészbe csoportosításának kettős célja van: a katonák humanitárius feladatokban segítik a rendőrség és a Belügyminisztérium munkáját a Magyarországra menekülők fogadásában, elhelyezésében, a róluk való gondoskodásban. A katonai készenlét ugyanakkor garantálja, hogy Magyarország területére fegyveres csoportok ne sodródjanak át.

A nagykövet úgy értékelte, hogy Magyarország álláspontja kiegyensúlyozott, és egyetért abban, hogy a háborús konfliktust mielőbb be kell fejezni, és a helyzetet tárgyalások útján kell megoldani. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió és a NATO törekedni fog a helyzet békés rendezésére.

LALA0054