Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták a Ludovika című kötetet

Szöveg: Sarnyai Tibor | Fotó: Szilágyi Dénes |  2021. december 14. 13:18

A Ludovika története hivatal-, oktatás- és hadtörténet egyben, ráadásul a magyar tisztképzés megjelenésének igénye a nemzeti függetlenség első csíráját jelenti. E gondolatok a Padányi József és Koltay András szerkesztésében megjelent Ludovika című kötet bemutatóján hangzottak el december 9-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Főépületének Zrínyi Termében.

1_ludovika_kotet_konyvbemutato_2021-2

Az új könyvet Padányi József vezérőrnagy, egyetemi tanár, az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (HHK) Katonai Műszaki Doktori Iskola vezetője és Koltay András prorektor mint szerkesztők, Csorba László történész, egyetemi tanár, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója és Négyesi Lajos ezredes, az NKE HHK Hadtörténelmi, Filozófiai és Kultúrtörténeti Tanszék oktatója mint szerzők, valamint Udvari Erzsébet Xénia irodavezető mint fotográfus és Albert Máté Tibor grafikus ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Padányi József a bemutatón kiemelte: az impozáns monográfia és album abban különbözik az eddig megjelent művektől, hogy több síkon közelíti meg a Ludovika történetét. Foglalkozik természetesen a múlttal, de azokkal az üzenetekkel is, amelyeket a ludovikások hagytak ránk, valamint az NKE létrejöttével, így némileg a jövővel is.

Csorba László arról szólt, helye van a dicséretnek e kötet kapcsán, mert több szinten is fontos mű született. Elsőként azért, mert ideáink szerint minden felnőtt képes gyakorolni szabadságát. Ugyanakkor ehhez tanítani szükséges az embereket. És mennyi mindent kell tudnia annak, akit a közösség azzal bíz meg, hogy fegyvert viseljen. Ezért fontos megismernünk a katonai nevelés történetét. A Ludovika története egyszerre hivatal-, oktatás- és hadtörténet, általános polgárosodási és civilizációs történet. A kötet lenyűgöző képanyaga pedig támogatja e fontos mondanivaló befogadását.

5_ludovika_kotet_konyvbemutato_2021-2

Négyesi Lajos arról beszélt, kihívásként élte meg, hogy bemutassa a Ludovika és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kapcsolatát. Éppen ezért máshogyan kereste a történet forrását, mint a korábbi szerzők: arra volt kíváncsi, mikor merült fel először a magyar tisztek önálló képzésének igénye, ami a nemzeti gondolat és függetlenség első csírája.

Koltay András arról szólt, hogy az egyetemi projektek életében ritkán van hasonlóan ünnepélyes lezárás, hiszen a kutatás, az oktatás folyamatos munka. Azonban most e projektnek kézzelfogható eredménye született, ami egyben búcsúajándék is, hiszen Koltay András rektori tisztségének utolsó napján jött ki a nyomdából. A prorektor munkájukért külön is köszönetet mondott szerzőtársainak, korábbi munkatársainak és a kiadónak.

Forrás: uni-nke.hu