Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Államfői látogatás a nyugat-balkáni hadszíntéren

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: MTI/Bruzák Noémi |  2021. december 14. 13:54

Bosznia-Hercegovinába látogatott dr. Áder János december 14-én, kedden. Magyarország köztársasági elnöke személyesen mondott köszönetet az MH EUFOR Kontingens karácsonyi ünnepeket is külszolgálatban töltő katonáinak.

Download.aspx

Az államfő – Benkő Tibor honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának kíséretében – találkozott az EUFOR és a NATO szarajevói parancsnokság vezetőivel, majd elsőkézből kapott helyzetjelentést az EUFOR ALTHEA misszió, azon belül is az MH EUFOR Kontingens jelenéről és kihívásairól.

Download.aspx1

Az egyeztetéseket követő ünnepi állománygyűlésen Áder János úgy fogalmazott: nem csak a történelem nagy fordulópontjai befolyásolják a nemzetünkről kialakuló képet. „Legalább ennyire fontos mások személyes tapasztalata. Presztízsünket, megítélésünket a magyar tárgyalókészség, a magyar munkabírás, szaktudás, szavahihetőség, a magyar találékonyság, bajtársiasság, kötelességtudat, helytállás és a szövetségesi hűség alapvetően befolyásolják” – mondta. Hozzátette, hogy amikor a magyar katonák különböző nemzetközi alakulatokban hidat, iskolát építenek, felderítenek, szállítanak, békét védenek, konfliktusokat előznek meg, oktatnak és kiképeznek, mentorálnak, valójában mindig, mindenhol presztízst építenek. „Mert azt tényleg nem adják, csak komoly, odaadó verejtékes munkáért cserébe. Minden magyar jelenlétre igaz ez, a katonai jelenlétre pedig sokszorosan. Befolyásolja megítélésünket, és nyugodtan használhatunk nagy szavakat, a történelmünket. Akár azonnal, akár hosszútávon” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Download.aspx2

Beszédében aláhúzta, hogy kiváló példa erre az EUFOR ALTHEA-missziója, amely évről-évre alkalmazkodik az időszerű, mondhatni történelmi elvárásokhoz. „A haza elismeréssel és köszönettel tartozik önöknek, hogy itt, boszniai állomáshelyükön is kiemelkedő minőségben állnak helyt öregbítve ezzel Magyarország hírnevét” – mondta.

Download.aspx3