Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták az új rabbit Szentesen

Szöveg: Kép és szöveg: Juhász László szds. |  2009. július 17. 9:08

Csapatlátogatáson vettek részt a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus vezetői Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. A látogatás célja az alakulat megismerése, és az újonnan kinevezett tábori rabbi bemutatása volt.

Nyers József mk. ezredes, a zászlóalj parancsnoka fogadta a vendégeket, akik találkoztak az alakulat személyi állományának csoportjával. Dr. Frölich Róbert dandártábornok, vezető tábori rabbi elmondta, hogy a Magyar Honvédségen belül létezik a Tábori Lelkészi Szolgálat három szolgálati ággal, a katolikus, a protestáns és a zsidolikus, és ez utóbbit képviselik ők. Utazásuk célja, hogy megismerjék az alakulatokat, és megmutassák, a szolgálati ág létezik, hogy vannak.

A látogatás aktualitását az adta, hogy a szolgálati ágba 2009. július 1-től becsatlakozott Tota Péter Joel, tábori rabbi, akit személyesen bemutatott az állománynak. A dandártábornok úr kiemelte, jelenlétével, munkájával – tekintettel arra, hogy egy rabbi helyett, most már kettő van a szolgálaton belül –, megnyílt a lehetőség arra, hogy a vidéki helyőrségeket is megpróbálják a látókörükbe bevonni.

Ennek nem célja a misszionálás, hanem három fő feladata van. A zsidósággal szembeni előítéletek eloszlatása, szeretnék magukat megmutatni, hogy „látva lássanak", és harmadszor, hogy felajánlják segítségüket bárkinek, egyházi felekezettől függetlenül, és megpróbáljanak legjobb tudásuk, és lehetőségük alapján segíteni.
A vendégek ezt követően megtekintették a zászlóalj büszkeségét, a történelmi múltját felidéző csapatmúzeumot.

1595889344
 

Figyelmesen hallgatták a tárlatvezetést, és elismeréssel szemlélték meg a vitrineket, kiállítási tárgyakat.
A látogatás befejezéséül Nyers ezredes részletesen ismertette a zászlóalj rendeltetését, tevékenységét. Az alapfeladatok és a NATO kötelezettségből adódó feladatok mellet kitért az alakulat jó kapcsolatára Szentes város Önkormányzatával, fontosabb szervezeteivel, és lakosságával.

Tájékoztatta a vendégeket a rendezvényekről, az állomány ellátási, szórakozási és kulturális lehetőségeiről.
Búcsúzóul Frölich dandártábornok az alakulat katonai tevékenységének elismerésén kívül kifejezte, nagyon tetszik az a kapcsolat, amit a zászlóalj kiépített a civil világgal.