Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: az ország békéje és biztonsága a mi kezünkben van

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2021. szeptember 11. 18:10

Honvédelmi napot tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Gávavencsellőn, szeptember 11-én, szombaton. A harcászati és statikus bemutatókkal, valamint gyerekprogramokkal színesített rendezvényt Benkő Tibor honvédelmi miniszter nyitotta meg.

Gávavencsellői Honvédelmi Nap KLAC2472

„Az ország békéje és biztonsága a mi kezünkben van” - emelte ki beszédében Benkő Tibor. Hangsúlyozta: a fiatalok honvédelmi és hazafias nevelése a jövőnket határozza meg. „Gondoskodnunk kell arról, hogy a fiatalok is érezzék és tudják, van nekünk egy hazánk, amelynek vannak értékei és élnek benne szeretteink, embertársaink, akiket meg kell védenünk. Az a feladatunk: továbbadjuk a fiataloknak azt, hogy mi a haza, mi a haza iránti elköteleződés, a hűség, a lojalitás és bajtársiasság” - mutatott rá a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program beszerzéseivel és eddig elért eredményeivel kapcsolatban elmondta: egy modern és ütőképes Magyar Honvédség épül, ahol a társadalom által is megbecsült honvédek a 21. század technikai kihívásainak teljes mértékben megfelelő eszközökkel őrzik és garantálják Magyarország, valamint polgárainak biztonságát. „Egy korszakváltásnak lehetünk a tanúi” – tette hozzá a tárcavezető.

Gávavencsellői Honvédelmi Nap KLAC2441

Berecz János, Gávavencsellő polgármestere köszöntőjében elmondta: a megye és a térség katonamúltja és történelme kötelezi az itt élőket, hogy a honvédelem ügye és a haza védelme fontos legyen számukra. A polgármester az elmúlt időszak honvédelmi és haderőfejlesztési folyamataival kapcsolatban kiemelte: „örömmel látjuk, hogy beindult a fiatalok hazafias nevelése a kadét képzéssel és a különböző katonai üzemek, gyárak nyitásával munkahelyek teremtődnek és megteremtődik az a gazdasági potencia, amely önállóságot ad nemzetünknek”.

Gávavencsellői Honvédelmi Nap KLAC2541

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében a magyar történelem küzdelmes időszakait felelevenítve hangsúlyozta: a magyarok a történelmük során bizonyították, hogy katonanemzetként képesek védeni országukat. Az országgyűlési képviselő a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program beszerzéseivel és intézkedéseivel kapcsolatban elmondta: a program egy nagyon átgondolt és korszerű rendszerben gondolkodik, amely a hazai védelmiipar beindításával, a humánerőforrás és a fiatalok bevonásával új szintre emeli a Magyar Honvédséget. „A fiatalok láthatják, hogy egy nagyon szép hivatás katonának lenni a mai Magyarországon” – mutatott rá a képviselő.

Gávavencsellői Honvédelmi Nap KLAC2609

A honvédelmi nap látogatói a rendezvényen a Magyar Tartalékosok Szövetsége jóvoltából megtekinthettek egy ejtőernyős bemutatót. A szervezet toborzósátránál pedig ultrakönnyű repülőgépek és motoros sárkányrepülők statikus bemutatóját, valamint hagyományőrzők kiállítását élvezhették a résztvevők. Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred bemutatósátránál sorozatlövő fegyvereket vehettek kézbe az érdeklődők, valamint megtekinthették egy harcászati bemutatót, amely során egy ellenőrző és áteresztő pont működését demonstrálták a tartalékos katonák.

Az eseményen az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár, valamint az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái tartottak statikus bemutatót. A honvédelmi nap látogatói az airsoft lövészet mellett Mónus József világrekorder és többszörös világbajnok cél- és távlövő íjász bemutatóját is megtekinthették.