Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: előrelátóan, felelősen gondolkodva kell az ország biztonságát garantálni

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. szeptember 10. 18:39

„Aki egyszer esküt tesz az ország és polgárainak védelmezésére, az egy életre elköteleződik” – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter a nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok találkozóján, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájában, szeptember 10-én, csütörtökön.

20200910_Debrecen (1)

A találkozón a tárcavezető hangsúlyozta: országunk jelenlegi és jövőbeli biztonságának fenntartásában tölt be fontos szerepet a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program, amely a közös gondolkodással, összefogással azon a felívelő pályán tarthatja a Magyar Honvédséget, melyen az elmúlt években elindult. „Közösen kell gondolkodnunk a jövőről a jelenben is” - tette hozzá.

Benkő Tibor beszédében kitért a világban zajló - és az országok biztonságpolitikáját érintő - jelenségekre és folyamatokra is. Ennek kapcsán elmondta: érezhetjük, hogy egyik napról a másikra olyan folyamatok indulnak el a világban, amelyek mindannyiunk életét befolyásolják. Ezért szükséges, hogy Magyarországnak korszerű, ütőképes hadserege legyen, amely garantálja az ország biztonságát. A tárcavezető hozzátette: e cél eléréséhez azonban nem elégséges az esküjéhez hű katona, kell mellé az a kormányzati szándék is, amely most megvan. Ennek egyik legaktuálisabb példája a Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapított vegyesvállalat Zalaegerszegen, amely a magyar állam és a német védelmi ipari óriáscég, a Rheinmetall gyártóüzeme lesz. „Ez a beruházás a magyar hadiipar talpra állítását alapozza meg, amellett, hogy a hazai gazdaságot is élénkíti” - összegezte gondolatait a miniszter.

20200910_Debrecen (3)

Benkő Tibor ezek után ismertette a Magyar Honvédségnél zajló fejlesztéseket, kutatásokat, majd kitért a már folyamatban lévő haderőnemi beruházásokra is. Aláhúzta: 2010 óta folyamatosan fejlődik a Magyar Honvédség, mind létszámában, mind a technikai eszközök terén. A légierő és a szárazföldi haderőnem is olyan fejlesztésen esett és esik át, ami a térség legütőképesebb és technikailag legjobban felszerelt hadseregévé teszi.

A modern technikához azonban megfelelő szaktudású és elhivatott embereket kell a honvédség soraiba felvenni, szolgálatba állítani - tette hozzá. Ezt a célt szolgálja a Magyar Honvédség önkéntes szolgálati formáinak működtetése, a Honvédelmi Sportszövetség munkája, valamint a Honvéd Kadét Program, ami a fiatalok pályára orientálását segítheti – mondta Benkő Tibor.

20200910_Debrecen (5)

A tárcavezető beszédében kiemelte: az önkéntes szolgálati formák sikerességét jól jellemzi, hogy amíg 2010-ben mindössze 17-en szolgáltak tartalékosként a Magyar Honvédségben, addig idén augusztusban a tízezredik jelentkezőt köszöntötték. A Honvéd Kadét Programhoz pedig már 69 oktatási intézmény csatlakozott.

Ezek a jól működő rendszerek, sokat köszönhetnek a mai találkozón jelenlévőknek is, akik a honvédség társadalmi kapcsolatait építik. Hiszen életükkel és a maguk mögött hagyott, lelkiismeretesen végig szolgált évekkel teszik hitelessé a Magyar Honvédséget a mai fiatalok számára – zárta beszédét Benkő Tibor.

GALÉRIA