Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Benkő Tibor: törekedjenek arra, hogy a legjobbak legyenek

Szöveg: Antal Ferenc | Fotó: Kertész László |  2022. május 7. 14:03

„Az ország, a magyar emberek, a magyar nemzet szolgálatánál nincs felemelőbb érzés” - jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter május 7-én, szombaton, Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A Száznapos ünnepségen – mások mellett – dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is tiszteletét tette.

100 napos ünnepség KLAC5373

A honvédelmi miniszter a Száznapos ünnepség elnevezésű rendezvénysorozaton a végzős honvéd tisztjelöltekhez szólva kijelentette: készüljenek arra a hivatásra, amelyet az ország érdekében vállaltak. „Rendkívül sok lemondással, megpróbáltatással teli évek várnak önökre, de merem mondani, hogy a legszebb hivatást választották. Önök esküjükben azt fogadják meg, hogy minden körülmény között, ha kell életük feláldozásával is teljesítik azt a feladatot, amire vállalkoztak” – fogalmazott beszédében a tárcavezető.

Benkő Tibor felidézte, tanulmányaik mellett a honvéd tisztjelöltek részt vettek a Magyar Honvédség munkájában, hiszen tanulmányaikat végigkísérték az ország déli határán megjelenő határvédelmi feladatok, a COVID-19 járvány elleni küzdelem, de ott voltak az ország keleti térségében is, amikor a határon túl kitört a háború. „Ez a tanulás, az önök tudásának gyarapítása nem fog véget érni azzal, hogy a Kossuth Lajos téren majd tiszti fogadalmat tesznek. Egész életükben tanulniuk kell, képezniük magukat, hogy haladjanak a kor kihívásaival. Arra törekedjenek, hogy mindig a legjobbak közé tartozzanak. Mindig önök legyenek a legfelkészültebbek, akikre minden körülmény között számítani lehet, akik lojálisak, elhivatottak és elkötelezettek a haza érdekei iránt” – hívta fel a figyelmet Benkő Tibor.

100 napos ünnepség KLAC5385

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta: „a társadalom akkor fogja a katonákat megbecsülni, ha esküjük szellemében végzik majd munkájukat, amelyet mindig lehet jobban és eredményesebben végezni. Nem elég, hogy korszerű technikai eszközökkel fog rendelkezni a Magyar Honvédség, fontos, hogy ezeket az eszközöket kiválóan felkészített, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális, áldozatvállalásra kész katonák szolgálják. Törekedjenek arra, hogy az önök vezetése alatt szolgáló katonák hasonló emberi tulajdonságokkal rendelkezzenek. Legyenek szigorúak, következetesek, követelménytámaszóak, példamutatóak, de mindig legyenek emberségesek.”

„Az egyetemek értéket, tudást teremtenek, ugyanakkor hagyományokat ápolnak és adnak át a fiatalabb generációknak. Ez különösen igaz a mi esetünkben, amikor az 1808-as alapítást követően 1872-ben kezdődött nemzeti honvéd tisztképzés jubileumi eseményeit nyitjuk meg” – mondta dr. Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora, aki hozzátette azt is: az intézmény alapítása óta jelentős fejlődésen ment keresztül, és mára a magyar közszolgálati felsőoktatás meghatározó tudásbázisává vált. „Különösen nagy öröm számunkra, hogy április elsejétől a honvéd tisztképzés legmagasabb szintje, a vezérkari tanfolyam a főépületben nyert méltó elhelyezést. Újra vannak köztünk katonák és ez emlékeztessen mindenkit arra, mekkora megtiszteltetés a történelmi falak között tanulmányokat folytatni és oktatni” - tette hozzá a rektor.

100 napos ünnepség KLAC5413

Deli Gergely beszámolt arról is, a 150. évforduló alkalmából a katonai felsőoktatás szép születésnapi ajándékot kapott: a kormányzati döntések következtében, ebben az évben megkezdődött a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson a honvéd tisztképzés korszerű elhelyezését hosszútávon biztosító beruházás előkészítése. „Néhány év múlva egy olyan egyetemi campus fogja szolgálni a honvéd tisztképzést, ami méltó a haderőfejlesztés igényeihez.”

Deli Gergely aláhúzta: hazánk egyetlen honvéd tisztképzést folytató kara az állam működése szempontjából nélkülözhetetlen tevékenységet folytat. „Működése nem csupán a Magyar Honvédség, hanem az egész nemzet számára létfontosságú. A felsőoktatás különböző szintjein itt végzett tisztek vállán nyugszik hazánk fegyveres védelmének felelőssége” - hangsúlyozta. A végzős tisztjelöltekhez szólva a rektor emlékeztetett, egy olyan évfolyamhoz tartoznak, amelynek képzéséből két évet a pandémia határozott meg, azonban a „robusztus informatikai háttérnek” köszönhetően az oktatásban nem volt fennakadás. „Nyugodtak vagyunk, mert kitűnő képzésben részesültek és minden feltétel adott ahhoz, hogy csapatszolgálatukat sikeresen kezdjék meg.”

100 napos ünnepség KLAC5367

„A ludovikás hagyományok megőrzésének és még inkább a megélésének jövőt formáló hatása van” - jelentette ki Schmittné Makray Katalin, zászlóanya, aki hozzátette: a Száznapos ünnepség olyan, mint a hívő ember számára a várakozás áhítata. „Sok lemondás, küzdelem után várakozni valakire, valamire. A száz nap alatt lesznek még kihívások, szigorlatok és a záróvizsga, de ott van majd mindezek betetőzése a tisztavatás augusztus 20-án, a Kossuth téren” – emlékeztetett.

100 napos ünnepség KLAC5453

Makray Katalin hangsúlyozta: a Ludovika Akadémián végzett tanulmányok a tudás megszerzése mellett a katonai erények elsajátításáról szól. A sarkalatos erények meghatározása évszázadokra nyúlik vissza: igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség. „Nehéz azt mondani, hogy néhány erény csak a katonák számára ad életre szóló útmutatást. Sok jó tulajdonságot kell elsajátítanunk, hogy - ahogy a biblia mondja - tiszta szívűekké váljunk. A jó befogadása mellett nemet kell mondanunk arra, ami hamis, el kell utasítsuk a gyűlöletet, a bosszút, a viszálykodást, a háborút.” A zászlóanya a végzős tisztjelöltektől azt kérte: „váljanak olyan tisztekké, hogy történjen bármi, érezzék a magyar emberek, hogy akik vigyázzák a sorsukat, jól felkészült katonák, igazi hazafiak, akik bátrak, becsületesek és hűségesek.”

A rendezvényen a végzős évfolyam legjobbjainak megítélt elismerések – a Bolyai Vándorkard, a Bolyai Dísztőr, a Ludovika Emlékkard, a Kossuth Dísztőr, a Repülős Dísztőr, a Kvasz Dísztőr és a Szent-László-díj – átadása mellett a 150 éves magyar tisztképzés alkalmából is emlékérmeket adtak át.