Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetésre „hamarosan” kész!

Szöveg: Kátai Róbert |  2009. november 10. 14:34

Köszönthetné ekképp elöljáróját az a 280 katona, aki megkezdte összevont felkészítését a KFOR kontingens második váltásába, a Magyar Honvédség 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóaljhoz vezényelve 2009. november 9-én.

A Szolnokon oly megszokott köszöntés, a „Bevetésre kész!" volt az első, amit az összevont kiképzésre 32 katonai szervezettől érkező egyenruhásoknak meg kellett tanulniuk. A parancsnoki állománnyal történő első találkozás alkalmával még vegyesen hangzott fel a fenti válasz és az „Erőt, egészséget!". A váltás kijelölt parancsnoka, Cseklán István őrnagy, az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj felderítő részlegvezetője aztán eligazította a parancsnokságára bízott állományt, hogy a zászlóalj parancsnokával való találkozás alkalmával már a szolnoki köszöntés kell, hogy a mérvadó legyen.A megnyitón az állomány már így válaszolt Ruszin Romulusz alezredesnek, a fő erőket adó zászlóalj parancsnokának.

A KFOR kontingens második váltásába tervezett állomány, illetve a tartalékok november 09-én kezdték meg 6 hetes kiképzésüket a megyeszékhely több katonai szervezetének otthont adó laktanyában. A megnyitón mind a zászlóalj parancsnoka, mind a kontingens kijelölt parancsnoka az odaadásra és a felelősségre helyezte a fő hangsúlyt. A jelenlegi állományból csak a legjobbak fognak kiutazni.

1595893239
A rátermettség bizonyítására a kiképzés remek alkalmat fog szolgáltatni.
Az első nap a kontingens leendő vezető állományának bemutatásával kezdődött, majd az adminisztráció kapta a főszerepet.

Mind a részt vevő katonák létszáma, mind pedig az állomány „anya-alakulatainak" nagy száma komoly kihívások elé állította a kontingens törzsét, azon belül is elsősorban a személyügyet, a pénzügyet és a logisztikát. Ugyanakkor a tapasztalat, amellyel ezen területek felelős szakemberei bírnak gyorssá és gördülékennyé tette a „papírmunka" végrehajtását. A szükséges bürokrácia befejeztével aztán kezdetét vette az a 6 hét, amelynek végén a kijelölt állomány nyugodt szívvel kezdheti meg missziós szolgálatát, mert minden területre kiterjedő ismeretekkel lesz felvértezve.

Az első nap pénzügyi tájékoztatóra került sor, amely érintette a járandóságokat éppúgy, mint a biztosítás és kártérítés témakörét. Ezt követően pedig CIMIC és PSYOPS ismeretekkel gazdagodhattak a résztvevők.
A hét hátralevő programjában elsősorban elméleti foglalkozások szerepelnek, úgy mint ügyviteli tájékoztató, vámügyi –, hadszíntér –, hadi jog –, szolgálati szabályzat – és logisztikai ismeretek. Természetesen gyakorlati képzés is szerepel a hét kiképzési tervében, az egészségügyi, a vegyvédelmi és a híradó felkészítés keretében. A következő héttől pedig megkezdődik a nagybetűs kiképzés gyakorlati foglalkozásokkal, felölelve azon feladatokat, amelyek februártól ezekre a lányokra és fiúkra várnak Európa legfiatalabb államában, Koszovóban.

A következő héten békeműveleti kiképzés keretében ismerkedik meg a kontingens állománya az alaprendeltetéséből adódó feladataikkal, amiket a műveleti területen végre kell majd hajtaniuk. Ilyenek a terület zárás –, az átvizsgálás –, a fegyverbegyűjtés szabályai, a kiemelt személy, illetve fogolykísérés rendszabályai, megfigyelő pont telepítése, ellenőrző áteresztő pont telepítése, üzemeltetése, útlezárás, gépjármű átvizsgálás és konvojkísérés feladatai.
Az összevont felkészítés harmadik hetében is folytatódik a békeműveleti kiképzés, illetve megkezdődnek majd a lövészetek, valamint a felkészülés a kéthetes kitelepülésre Táborfalva bázisra, ahol a 3 napos zárógyakorlat is végrehajtásra kerül majd. Az utolsó héten pszichológiai tréning és beöltöztetés vár a misszióra vállalkozókra.

1595893239
 

Fotó: Szalai Szilvia