Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eskütétel a Zrínyi-szablya előtt

Szöveg: Szűcs László |  2009. november 10. 16:59

A magyar tudomány ünnepéről szóló törvény és az MTA felhívása alapján a Nemzetvédelmi Egyetem egy hónapon át tartó rendezvénysorozattal tiszteleg a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájáruló elődök előtt. Ennek részeként, Magyar Tudomány Napja alkalmából koszorúzást és ünnepi szenátusi ülést rendeztek kedden az egyetemen.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) főépületének első emeletén található az az emléktábla, amelyet a kiemelkedő magyar hadtudósok emlékére avatott fel még 2002-ben a Magyar Hadtudományi Társaság kezdeményezésére a Magyar Tudományos Akadémia.

Az emléktáblát november 10-én – a Magyar Tudomány Napja alkalmából – megkoszorúzta prof. dr. Szabó János nyugállományú dandártábornok, a ZMNE rektora, dr. Sipos Jenő okleveles mérnök ezredes, a Bolyai János Katonai Műszaki Kar dékánja, valamint dr .Felházi Sándor mérnök ezredes, a Kossuth Lajos Hadtudományi Kar dékánja.

A koszorúzás előtti megemlékezésében Nagy László nyugállományú ezredes, a húsz évvel ezelőtt megalakult Magyar Hadtudományi Társaság elnöke elmondta: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, mint a katonai felsőoktatás egyedülálló magyarországi intézménye széleskörűen értelmezi a tudománnyal való sokszálú kapcsolatot. Nem véletlen, hogy az intézmény névadója, Zrínyi Miklósnak, a 17. század kiemelkedő hadtudósának és hadvezérének megfontolásra érdemes intelmei közül ma is számos olvasható a szakmai kiadványokban.

 

– Most egy olyan emléktábla előtt állunk, amely a kiemelkedő magyar hadtudósok közül is kiemel néhányat: azokat, akik a katonai képzés és oktatás, ezen belül is a felsőoktatás értek el jeles eredményeket. Így ez az emléktábla nyolc, a felsőoktatásban kiemelkedő érdemeket szerzett hadtudós nevét őrzi – mondta Nagy László nyugállományú ezredes.

A koszorúzás után az egyetem dísztermében rendezett ünnepi ülést az intézmény szenátusa. A rendezvényen részt vett dr. József Péter, a Honvédelmi Minisztérium jogi szakállamtitkára is. Köszöntőjében prof. dr. Szabó János nyugállományú dandártábornok, az egyetem rektora bejelentette: a Magyar Akkreditációs Bizottság úgy döntött, hogy a nemzetvédelmi egyetemet 2017-ig akkreditálja a magyar felsőoktatás integráns részeként. Ezt a hírt régóta már várták az egyetemen, hiszen az akkreditációra történő felkészülés több mint egy évvel ezelőtt kezdődött meg.

A rendezvény a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere által alapított Zrínyi Miklós-díj átadásával folytatódott. A díjat a honvédség érdekében kifejtett kiemelkedő tudományos kutatói, tudományszervezői, műszaki fejlesztési tevékenység és a jelentős alkotói munka elismeréseként idén dr. Holló József nyugállományú altábornagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, valamint prof. dr. Szabó János, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem rektora vehette át dr. József Péter jogi szakállamtitkártól.

 

Az ünnepi ülésen a szenátus a következő napirendi pontként tiszteletbeli doktori cím adományozásáról döntött. E megtisztelő címet minden évben egy ember veheti át az intézmény szenátusától. Idén Jean-Yves Lauzier dandártábornokot, a francia haderő tábornokát nyilvánították tiszteletbeli doktorrá, aki ezentúl a Doctor Honoris Causa címet is használhatja.

Válaszbeszédében Lauzier tábornok elmondta: nagy megtiszteltetés számára a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tiszteletbeli doktorának lenni. A párizsi székhelyű francia összhaderőnemi védelmi akadémia tanára hozzátette: tiszti család sarjaként gyermekkorát végig kísérte a Bercsényi Huszárokról hallott rengeteg történet. Sőt egyik, azóta már elhunyt nagybátyja is ezen huszárok között szolgált.

Az ünnepség a Pro Militium Artibus kitüntető címek adományozásával folytatódott. Ezt a címet az egyetem Professzori Tanácsának javaslatára, a szenátus döntése alapján, az intézmény rektora adományozza. A cím azoknak a tudományos fokozattal nem rendelkező nyugállományú tábornokoknak és tiszteknek adományozható, akik aktív katonai pályafutásuk során, hosszú éveket vezető beosztásban töltve elismert és meghatározó katonai vezetővé váltak és döntő szerepet játszottak a honvédség és a honvédelem fejlesztésében. A címet minden évben öt egykori katonatiszt kaphatja meg, s a díj posztumusz változatát is öt arra érdemesnek ítélhetik oda.

A díjak átadását egyetemi tanári kinevezések és a professzori talárok átadása követte. Ebben az esztendőben három új egyetemi tanár ölthette magára az intézmény talárját.

A tudományos fokozattal rendelkezők oktatói és előadói képességének, valamint tudományos teljesítményének megítélése a habilitáció. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a hadtudományok és a katonai műszaki tudományágakban habilitál – hangzott el a rendezvényen. Az intézményben ebben az évben három oktató habilitált, akik ünnepélyes esküjüket a Zrínyi-szablya előtt tették le.

 

Ugyancsak a Zrínyi-szablya előtt esküdtek azok, akiknek az egyetem Doktori Tanácsa PhD fokozatot ítélt oda. Doktori értekezésük sikeres megvédése után idén huszonnégyen vehették át doktori címüket az egyetem szenátusától.

A PhD és a habilitált doktorrá avatás mára már hagyományos kellékévé vált Zrínyi-szablyát első ízben huszonnégy évvel ezelőtt, 1985. október 15-én, egy ünnepi ülésen érinthették meg az avatottak. A szablya, mint jelkép egyesíti magában a magyarság függetlenségi harcainak hagyományait, a hazaszeretetet, és az áldozatvállalás méltóságát. De egyúttal szimbolizálja a fegyverek alkalmazására való készenlét és képesség, valamint a hadtudomány magas szintű művelésének egységét is. A Zrínyi-szablya jelenlétében elmondott esküvel, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem elismeri a fogadalmat tevők addig végzett tudományos munkáját – hangzott el az ünnepségen.

A frissen felavatott PhD doktorok nevében dr. Hajdú Ferenc mérnök alezredes mondott válaszbeszédet. Kiemelte: sok évi, kitartó munka után érkezett el az a pillanat, amikor átvehették doktori címüket. S ez a mai nap arra is jó alkalom, hogy visszatekintsenek arra a hosszú útra, amely idáig vezetett. A sikereket azonban nem egyedül érték el, elődjeik tengernyi kutatásának eredményeire is szükség volt ahhoz, hogy célba érkezzenek és ma itt állhassanak.

A ZMNE ünnepi szenátusi ülésének végén címzetes egyetemi tanári és címzetes egyetemi docensi kinevezésekre került sor, majd különféle tudományos elismeréseket adtak át.

Zárszavában az egyetem rektora kiemelte: a maratoni hosszúságúra nyúlt ülésen a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem oktatói kara, polgárai, támogatói, a fenntartó és a megrendelő intézmények képviselői méltóan emlékeztek meg a Magyar Tudomány Napjáról.

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László