Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Bevetésre kész!” – tizenöt éve

Szöveg: Szűcs László |  2008. szeptember 5. 14:37

Az alakulat fennállásának tizenötödik évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget szeptember 5-én Szolnokon, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljnál. Az alakulat napjára a meghívott vendégeken kívül több mint száz „civil”, hozzátartozó, rokon is kíváncsi volt.

Ünnepi állománygyűléssel kezdődött az egész napos ünnepség pénteken Szolnokon, a könnyű vegyes zászlóaljnak is helyet adó Ittebei Kiss József hadnagy helikopterbázison. A rendezvényre szép számmal érkeztek az alakulattól korábban nyugállományba vonult tisztek és tiszthelyettesek, de a jelenleg szolgáló hivatásos és szerződéses katonák családtagjai közül is sokan ellátogattak a laktanyába. Természetesen az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Lamos Imre dandártábornok, a helyőrség és a laktanya parancsnoka is.

1595879736
Mivel a zászlóalj az MH 25. Klapka György Lövészdandár része, a felsorakozott állományt Huszti András dandártábornok, a tatai alakulat parancsnoka köszöntötte. A szokásos „jó napot honvédek!" üdvözlésre azonban nem a hagyományos „erőt, egészséget!" válasz érkezett, hanem az alakulatnál a megalakulás óta használt „bevetésre kész!" köszöntés.

A jutalmak és elismerések átadása után felolvasták Tömböl László mérnök altábornagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának üdvözlő levelét, majd Huszti András dandártábornok mondott köszöntőt. Kiemelte: az alakulat katonái az elmúlt években bebizonyították, hogy méltó utódjai a jogelődöknek. Az egész tevékenységükkel pedig példát mutattak hazaszeretetből, hivatástudatból és áldozatkészségből.

– Ez a zászlóalj volt az, amely többször is úttörő jellegű feladatokat hajtott végre a békemissziókban, s katonái jelenleg is három misszióban szolgálnak – mondta Huszti tábornok, majd hangsúlyozta: a zászlóaljat a tatai dandár teljes egészében a magáénak érzi, s mindent megtesz annak érdekében, hogy szolgálatukat minél magasabb szinten tudják ellátni.

Ünnepi beszédében Krakkai Csaba őrnagy, a könnyű vegyes zászlóalj megbízott parancsnoka felelevenítette az alakulat tizenöt éves történetét. Elmondta: a jogelőd katonai szervezetet, a 88. légimozgékonyságú zászlóaljat 1993. szeptember 1-jén alakították meg. A zászlóalj létrehozását a délszláv válság kialakulása és elmélyülése indokolta, hiszen a kis létszámú, de mégis hatékony tűzerővel rendelkező, légi úton szállítható, mozgékony alegységek alkalmazhatóságának lehetősége szükségessé vált. Később az elemi csapások, természeti katasztrófák következményeinek felszámolása során a gyakorlatban is igazolódott ezen képességek szükségessége és hasznossága.

A zászlóalj parancsnoka kiemelte: az alegység feladatainak bővülése indokolttá tette az 1996-ban végrehajtott szervezeti átalakítást, amelynek során megváltozott a technikai felszereltség, az alakulat neve pedig 88. gyorsreagálású zászlóalj lett. Az újabb szervezeti átalakítás 2000-ben következett be, amikor már létszámában, technikai felszereltségében és szervezeti felépítésében is jelentősen megnövekedett katonai szervezet jött létre 1. könnyű vegyes ezred néven.

1595879736
 

– 2004-ben, a haderőreform keretében alakult ki jelenlegi hadrendünk és megnevezésünk. Feladatainkat azóta a tatai lövészdandár keretein belül, önálló állománytáblás zászlóaljként látjuk el – mondta Krakkai őrnagy, aki azt is hangsúlyozta, hogy az alakulat napján nem szabad elfelejtkezni a zászlóalj azon katonáiról, akik jelenleg a hazától távol, békemissziós műveletekben szolgálnak.

Az ünnepi állománygyűlést követően a vendégek közelről is megtekinthették a zászlóaljnál rendszeresített technikai eszközöket és kézifegyvereket, majd az alegység képességeiből láthattak rövid bemutatót. A katonák először egy kényszerleszállást végrehajtott helikopter sérült személyzetének kimentését mutatták be, majd ejtőernyős ugrást hajtottak végre. A program közelharc bemutatóval zárult.

További képek:

1595879737
 

1595879737
 

1595879737
 

1595879737
 

1595879737
 

1595879738
 

1595879738
 

1595879738
 

1595879738
 

Fotó: Szűcs László