Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevetették a francia idegenlégiót!

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 18. 8:27

Több mint 1100 katona, köztük 800 francia légiós részvételével indult nagyszabású hadművelet csütörtökön a Kabultól északkeletre húzódó Uzbin-völgyben. Az afgán fővárostól alig száz kilométernyire zajló támadásban az AFP hírügynökség jelentése szerint afgán és amerikai kommandósok támogatják a francia légiósokat.

Az Idegenlégió által erődemonstrációnak nevezett művelet egyben az Afganisztánban harcoló francia erők legjelentősebb csapatösszevonása a tálib kormányzat megdöntését eredményező nyolc évvel ezelőtti intervenció óta.

Mint Benoit Durieux ezredparancsnok a francia hírügynökségnek elmondta, az Észak elnevezésű művelet célja, hogy “az afgán biztonsági erők újra megvessék lábukat és megerősítsék szuverenitásukat az Uzbin-völgy északi részében", amely jelenleg a tálib lázadók erőssége Kapisza és Lagmán tartományok határán.

A katonák több mint másfél órás tűzharcot vívtak a tálibokkal a völgyben.

A hadművelet első napján a harcokban az amerikai különleges egységek öt katonája megsebesült, közülük hárman súlyosan, és legalább egy tálib lázadót megöltek és kettőt megsebesítettek.

Az ezredparancsnok sikeresnek értékelte a hadművelet első napját, mert a katonák be tudtak jutni a völgybe, egy olyan északi területre, ahol korábban nem tudták megvetni a lábukat, és az afgán katonáknak sikerült kitűzniük egy afgán zászlót a völgy egyik településén.

Tavaly augusztusban ennek a völgynek a déli végében öltek meg tíz francia katonát a tálibok egy rajtaütésben.

CímkékAfganisztán