Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonulás Szentendrén

Szöveg: Duruczné Téglás Dóra főhadnagy |  2012. június 8. 14:56

„Bár lesznek nehéz pillanatok az önök előtt álló 14 hétben, meg fogják tudni csinálni. Ehhez az kell, hogy erős legyen a hitük, erős legyen az akaratuk!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte Horváth Gábor dandártábornok, az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a június 5-én bevonult közkatonákat a bevonulás másnapján tartott parancsnoki tájékoztatón.

1595937046
Az eredetileg bevonulásra tervezett 120 jelentkezőből 119 − köztük négy nő − érkezett meg a szentendrei a Görgey-laktanyába, hogy megkezdje a 14 hetes alapkiképzét. A fogadáskor az újoncokat regisztrálták és elvégezték az adminisztratív teendőket is. Ekkor történt meg a szerződés aláírása, a fogadó alakulatok személyügyes katonáinak jelenlétében.  A bevonulók ezután kisebb csoportokban vonultak át az egészségügyi vizsgálat, illetve fogászati szűrés helyszínére, a laktanya egészségügyi központjába.

Az egészségügyi vizsgálatokat követően kiosztották a ruházatot: bevonulók érdeklődve próbálgatta a gyakorlót, hogy minden méret megfeleljen. Amikor megtelt a málhazsák, a kiképzők átkísérték a katonákat a körletekbe. A fiatalok elfoglalták ágyaikat, bepakoltak a szekrényeikbe és ezzel megkezdődött az az asszimilációs folyamat, amelynek eredményeként néhány napon belül a laktanyára már mint második otthonukra tekinthetnek.

Ahogy mondani szokás: új időszámítás kezdődik az életükben. A következő hetekben elsajátítják a katonai alapismereteket, több lőkiképzési foglalkozáson vesznek részt és megismerik a harcászat alapjait. A kiképzés során több alkalommal vizsgát tesznek, annak végén pedig komplex záróvizsgával tesznek tanúbizonyságot az MH Altiszti Akadémia falai között megszerzett tudásukról.

A sikeresen vizsgázók ünnepélyes keretek között, hozzátartozóik és elöljáróik jelenlétében teszik le a honvédesküt szeptemberben.

1595937047