Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bevonultak az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezők

Szöveg: honvedelem.hu |  2021. szeptember 15. 20:52

Mintegy ötszáz, az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkező vonult be különböző alakulatokhoz az ország 16 helyszínén, szeptember 15-én. Az új szolgálati formához a honvédség fő célcsoportként olyan fiatalokat szólított meg, akik egy ideig kénytelenek szüneteltetni tanulmányaikat és erre az időre stabil kereseti lehetőséget szeretnének. A szolgálati forma olyan sikeres lett, hogy összesen közel hétszázan adták be jelentkezésüket az eredetileg négyszáz főre tervezett szolgálatra. Folyamatosan frissülő összeállításunkban a bevonulásokról készített tudósításokat közöljük.

Nyíregyháza

Egyenruhát húztak az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezők az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred laktanyájában, Nyíregyházán, szeptember 15-én, szerdán.

Videó: Katonai Filmstúdió
Fotó: Balatoni Kitti

 

* * *

Nagykanizsa

Huszonheten – 12 nő és 15 férfi - jelentkeztek a nagykanizsai Hadkiegészítő és Toborzó Irodánál Önkéntes Katonai Szolgálatra – szeptember 15-én, mindannyian be is vonultak a megyei Területvédelmi Zászlóaljhoz - mondta el Ferge László őrnagy, a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 20. Hadkiegészítő és Toborzó Irodájának irodavezetője.

„A jelentkezőkkel bevonulásuk napján megtörtént a szerződéskötés, valamint a beöltöztetésük is – azaz megkapták azokat az egyenruhákat, illetve felszereléseket, amiket a kiképzés során használni fognak” – tudtuk meg a jelentkezőket a toborzóktól átvevő Domoszlay Csaba őrnagytól, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 48. Nagy Sándor Területvédelmi Zászlóaljának parancsnokhelyettesétől. Mint elmondta: ezt követően, a kiképzési tervnek megfelelően megkezdődik az önkéntesek 2+4 hónapos kiképzése. Domoszlay őrnagy hangsúlyozta: a kiképzés alappillére lesz a mindennapos katonai testnevelés, amelynek során egy kezdeti, majd egy ciklus végi fizikai állapotfelmérésre is sor kerül. Az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezők tanulnak közelharcot és részt vesznek a katonai judoprogramban is. Az alapkiképzés része ezeken túlmenően a szolgálati szabályzatismeret, a lőkiképzés, az alaki foglalkozások, harcászat, térképészet, „tehát a ciklus végére gyakorlatilag lövész katonákat képzünk ki” – foglalta össze Domoszlay Csaba. A kiképzés éleslövészettel zárul, ekkor a tanultakról adnak számot az önkéntesek a lőtéren. Ezt követően már részt vehetnek katonai feladatokban, így például határszolgálatban is – tette hozzá.

A munkaidő minden nap fél 8-kor kezdődik - 8 órakor sorakozó - és 16 óráig tart, péntekenként 13.30-ig. Szükség esetén biztosítanak szállást is az önkénteseknek, de jellemzőbb az, hogy a kiképzések után mindenki hazamegy – mint más munkahelyeken, a munkaidő végén. A bejáráshoz utazási költségtérítés is jár – tette hozzá Domoszlay Csaba őrnagy.

Szöveg és fotó: Mészáros József

 

* * *

Budapest

Jelentős szerepet vállal a szeptember közepén induló Önkéntes Katonai Szolgálatban az MH Anyagellátó Raktárbázis.

Több mint hetven, többnyire érettségi után katonai szolgálatot vállaló, fiatal felnőtt kiképzésében vállalnak szerepet az ellátó bázisok. Az őszi kiképzést helyszínnel, ruházati szakanyag ellátással, étkeztetés és a kiképzés során szükséges anyagokkal biztosítják a feladatra rendelt logisztikusok. A bevonulás napján a jelentkezők egyesével kaphatták meg felszerelésüket a méretvételi és ruházati szakanyag ellátó munkatársak segítségével.

Szöveg és fotó: MH ARB


* * *

Békéscsaba

Huszonegy Önkéntes Katonai Szolgálatot vállalt újonc kezdte meg az alapkiképzést szeptember 15-én, szerdán Békéscsabán, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóaljánál. Többségük olyan fiatal, akik felsőoktatásba készülnek, de nem nyertek felvételt az általuk választott képzésre.

Fotó: Galambos Sándor
Videó: Katonai Filmstúdió


* * *

MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred

Az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred megkezdte az Önkéntes Katonai Szolgálatba (ÖKSZ) jelentkezők bevonultatását, akik vagy a civil életből érkeztek, vagy átjelentkezett önkéntes tartalékosok.

Szeptember 15-én, a bevonulás napján a területvédelmi zászlóaljak a toborzó irodákkal együttesen fogadták a jelentkezőket összesen 8 helyszínen. Az ezred szervezésében az ÖKSZ több mint 250 fővel indult Kaposváron, Pécsváradon, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen, Nagykanizsán és Budapesten két helyszínen.

A bevonulás napján a zászlóaljparancsnokok, törzsfőnökök ismertették a jelentkezők számára a jogviszony betöltésével járó számos lehetőséget, amelynek értelmében a civil életbe visszailleszkedve munkát kereshetnek, felsőoktatású intézménybe jelentkezhetnek, munka, tanulmány mellett önkéntes tartalékosként folytathatják a honvédelmi tevékenységüket, vagy hivatásos, szerződéses katonaként alakulatoknál elhelyezkedve hosszútávra is tervezhetnek a Magyar Honvédség kötelékében.

A fél éves kiképzés előtt álló katonák a nyitónapon átvehették egyenruhájukat, részt vettek munka-, tűz- és balesetvédelmi előadáson, majd a személyügyi, logisztikai tájékoztatót és kommunikációs előadást követően véget ért az első napjuk.

Szöveg és fotó: MH 6. TVE


* * *

MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred

Az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred kilenc zászlóaljához közel kétszázötven Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkező vonult be és kezdte meg a 2+4 hónapos kiképzést. Szeptember 15-én, a bevonulás napján az adategyeztetést és szerződéskötést követően a jelentkezők megkapták a kiképzésükhöz szükséges ruházati felszerelést, majd a beöltöztetés után munka-, tűz- és környezetvédelmi oktatásban részesültek. A következő hetekben az újonc katonák az alapkiképzés során elsajátítják majd a legfontosabb katonai ismereteket és alaki fogásokat.

Az Önkéntes Katonai Szolgálat bevezetésével elsősorban azokat a fiatalokat szeretné megszólítani a Magyar Honvédség, akik kénytelenek egy időre tanulmányaikat szüneteltetni, vagy valamilyen oknál fogva el kell halasztaniuk tanulmányaik megkezdését. A következő felvételi eljárásig a jelentkezők lehetőséget kapnak, hogy a honvédség kötelekében helyezkedjenek el, stabil keresetet és megélhetési alternatívát kínálva részükre.

Az első két hónapban a jelentkezők alapkiképzésen vesznek részt, amelynek idejére a mindenkori minimálbérnek megfelelő juttatásban részesülnek. Ezt követően a második, négy hónapos ciklusban több opció közül is választhatnak az önkéntesek. Lehetőségük van az adott területvédelmi köteleknél maradni, átszerződhetnek szerződéses katonának vagy kérhetik kiképzésük speciális területen való folytatását műveleti besorolású katonai szervezetnél, amely esetén már a mindenkori bérminimumot kapják havonta.

Akik további elhivatottságot éreznek magukban, azok tanulmányaik folytatása közben, illetve civil foglalkozásuk mellett akár önkéntes tartalékos katonaként is folytathatják a haza iránti szolgálatukat.

Szöveg: Szidor Viktória tartalékos százados
Fotó: MH 2. TVE

 

* * *

MH 86. Szolnok Helikopter Bázis

Szeptember 15-én az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra is bevonultak az Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkező fiatalok, hogy ezzel megalapozzák jövőjüket.

A 2020. júliusában elindult Speciális Önkéntes Területvédelmi Tartalékos szolgálat sikerére alapozva megszületett a Magyar Honvédség új, állandó szolgálati formája, az Önkéntes Katonai Szolgálat (ÖKSZ). A szolgálat létrehozásakor a célkitűzés az volt, hogy egy olyan képzési és kereseti alternatíva jöhessen létre, amely főként azokat a fiatalokat szólítja meg, akik az idei tanévben valamiért kénytelenek elhalasztani felsőfokú tanulmányaik megkezdését, illetve érdeklődnek a katonai pálya iránt.

Dr. Berkó Attila kormánymegbízott köszöntötte a bevonulókat, majd egy tájékoztatást követően megkezdődött a bevonuláshoz szükséges adatok felvétele.

Az ÖKSZ 2+4 hónapos katonai szolgálat teljesítését vállaló jelentkezők egy átfogó honvédelmi ismereteket nyújtó képzésen vehetnek részt, amely az élmény-tapasztalatszerzés mellett, stabil kereseti lehetőséget, megélhetési alternatívát is kínál.

Szöveg és fotó: MH 86. SZHB