Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bepillantás a Bundeswehr jövőjébe

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2021. szeptember 15. 19:45

Bemutatkozó látogatás keretében tartott interaktív előadást Alfons Mais altábornagy szeptember 15-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán. A Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr jövőjébe engedett bepillantást.

NKE (4)

Alfons Mais altábornagy magyarországi látogatásának legfontosabb célja a magyar-német együttműködés és szakmai kapcsolatok erősítése, ezen belül is a Magyar Honvédség és a Német Szövetségi Haderő, azaz a Bundeswehr közötti jövőbeni együttműködés kialakítása. A szeptember 13-15. közötti látogatás során szóba került a német-magyar mentorálás koncepciója is, valamint a Német Szárazföldi Erők parancsnoka a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi Honvédtisztképző Karán tartott előadás keretében beszélt a német haderőt érintő jövőbeni változásokról is.

Elmondta, hogy a német hadseregre egy jelentős szervezeti átalakítás vár, a jövőben ugyanis négy haderőnembe fogják csoportosítani a különböző képességeket: lesz szárazföldi, tengerészeti, kibervédelmi és légierő haderőnem, utóbbi fogja magába foglalni az űrkutatással és fejlesztésekkel kapcsolatos szervezeteket. Hozzátette, hogy a világot érintő biztonsági kockázatok új kihívásokat, új fenyegetéseket jelentenek, amelyre a Német Szövetségi Haderő egy hadsereg átalakítással válaszol. Mint elhangzott, az a célkitűzés született, hogy egy mobil, gyors reakcióra képes hadsereget formáljanak úgy, hogy minden eddig elért képesség továbbra is teljes kapacitással bírjon.

NKE (5)

Ennek érdekében a teljes német haderőben fejlesztések indulnak, amelyek a vezető és irányító szervek munkáját is érintik, átalakítják a döntéshozatali eljárásokat annak érdekében, hogy minden körülmények között gyors és zökkenőmentes feladatszabások történjenek. Mindezen túlmenően a hatékonyság növelését szolgálja az is, hogy az összetartozó, egymástól függő szervezetek közvetlen kapcsolatban lesznek egymással, ezzel is gyorsítva az egymás közötti információáramlást. Az átformálásokkal felszabaduló erőforrásokat pedig a csapatok megerősítésére, taktikai szintű támogatására fogják fordítani. Ezzel együtt növelni kívánják a hadsereg műveleti és anyagellátásbeli készenlétét is azért, hogy bármikor bármilyen váratlan kihívással is nézzenek szembe, a német haderő készen álljon az ország és az állampolgárok védelmére.

Alfons Mais altábornagy szólt a Bundeswehr elképzeléseiről a katonai életpálya kapcsán is. Amint arra rámutatott, jelenleg nincs közvetlen átjárhatóság az egyenruhás szolgálat és a civil alkalmazotti státuszok között. Példával magyarázva hozzátette: ma, ha valaki több évnyi katonai szolgálat után úgy döntene, hogy bár maradva a haderő kötelékében, de már civil alkalmazottként dolgozna tovább, azt úgy teheti meg, ha előbb leszerel és jelentkezik egy, a hadsereg által meghirdetett állásra. E téren komoly változtatásokat tervez a hadvezetés, 18-tól 65 éves életkorig biztosítani kívánják a hazaszolgálatának lehetőségét mindenkinek - fogalmazott a német szárazföldi erők parancsnoka.

NKE (10)

A Magyar Honvédség Parancsnoksága Szárazföldi Szemlélőség által szervezett előadás – amelyen a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium tagjai, valamint az egyetem hallgatói mellett jelen volt Takács Attila vezérőrnagy, az MHP szárazföldi haderőnemi szemlélője és dr. Pohl Árpád dandártábornok, az egyetem dékánja is – hallgatói kérdésekkel ért véget, amelyekre Alfons Mais altábornagy készséggel felelt.

Kapcsolódó cikkek