Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Itt van a generáció, amire számíthatunk

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Szováthy Kinga |  2021. szeptember 15. 17:22

Véget ért Komáromban szeptember 15-én az „1000 év katonái” honvédelmi csapatvetélkedő. A Monostori Erődben tartott viadalon az eredményhirdetésen részt vett dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is.

1000_ev_katonai_verseny (11)

Befejeződött Komáromban a Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett, „1000 év katonái” című honvédelmi vetélkedő. A versengés célja az volt, hogy a résztvevők minél behatóbban megismerkedjenek a magyar történelem kiemelkedő katonai sikereivel, egyben rálátást szerezzenek a napjainkban teljesen megújuló Magyar Honvédség modernizációjára és feladataira.

Az első fordulóra tavaly harminchét középiskola csapata nevezett, a második fordulóba tizenhárman jutottak tovább, valamennyi csapattag a Honvéd Kadét Programban részt vevő iskolák diákja. Ők a Monostori Erődben mérték össze tudásukat szeptember 15-én. A verseny feladatai elsősorban történelmi korszakokhoz, így a honfoglaláshoz, a lovagkorhoz, az 1848/49-es szabadságharchoz, a kuruc korhoz vagy a Monarchiához kapcsolódtak, de a diákok - többek között - lézeres lövészetben és szimulátorpályákon is versengtek egymással.

1000_ev_katonai_verseny (25)

Az egész napos vetélkedőt végül a Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium Wigner Védelmezők csapata nyerte meg. A díjat dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka adta át. Mint fogalmazott: külön köszönet illeti a kadétokat, az iskolákat, a felkészítő pedagógusokat azért a hazaszeretetért és odaadásért, ami a versenyt végig jellemezte. „Parancsnokként nyugodt a szívem, mert megvan az a generáció, amelyre számíthatunk, és igen, megvannak azok a magyar hősök a több mint 1000 éves magyar katonai történelemből, akikre méltán lehetünk büszkék, megvannak azok a hagyományaink, amelyeket igyekszünk tovább folytatni a jövőben is” – fogalmazott a Magyar Honvédség parancsnoka.

1000_ev_katonai_verseny (22)

Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos szintén köszönetét fejezte ki a kadétoknak hozzáállásukért és kitartásukért. Kiemelte: örömteli dolog, hogy a hagyományőrzés az egyik legfontosabb célja volt a versenynek, és arra biztatott mindenkit, hogy a hagyományok tiszteletét mindig őrizzék meg, és vigyék tovább.

Az „1000 év katonái” vetélkedő dobogós helyezettjei stílusosan, egy-egy ágyú elsütésével ünnepelték eredményüket, ezzel zárva le a versenyt.

Kapcsolódó cikkek
Komárom (nyitó)

Jó szerencsét, semmi mást!

2021. szeptember 14. 20:58