Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bin Laden nemigen élt öt évet Abbotábádban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 9. 9:10

A legnagyobb pakisztáni hírszerző szolgálat volt vezetője nem tartja valószínűnek, hogy Oszama bin Laden öt évet élt a pakisztáni Abbotábádban, ahol egy amerikai kommandó május 2-án ölte meg. Ehszan ul-Hak tábornok visszautasítja azt a gyakran visszatérő sugalmazást, hogy a hadsereghez ezer szállal kötődő szolgálat egyes ügynökei segíthették az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjét a rejtőzködésben.

A tábornok 2001 és 2004 között irányította a Szolgálatközi Hírszerző Igazgatóságot (ISI), majd az egyesített vezérkar vezetőjeként 2007-ben vonult nyugállományba a fegyveres erőktől.

Egy londoni biztonsági konferencia szünetében szerdán adott nyilatkozatában Ehszan ul-Hak kijelentette: meglepte és zavarba ejtette, hogy bin Ladent nem a pakisztáni hírszerző szolgálatok találták meg elsőként, hanem az amerikaiak. Ugyanakkor nem gondolja, hogy bin Laden évekig bujkált Abbotábádban, hiszen a terrorista vezetők mindig mozgásban vannak, hogy elkerüljék a fogságba esést.

„Egyáltalán nem lenne jellemző az al-Kaidára, hogy vezetőjét ilyen hosszú ideig egy helyen rejtegesse. A józan eszem azt mondja, hogy nem tartózkodott ott olyan sokáig" – mondta a tábornok, aki szerint bin Laden azért választotta Abbotábádot búvóhelyének, mert onnan könnyen elérte az Afganisztánnal határos hegyeket, illetve a várost viszonylagos nyugalom jellemezte, így a pakisztáni hírszerzés kevesebb figyelmet szentelt neki.

Ehszan ul-Hak nem hiszi, hogy a parancsokkal dacolva az ISI bármelyik ügynöke segítette volna bin Ladent, miként azt több biztonsági elemző sugallja. „Igen, vannak szimpatizánsai az al-Kaidának (Pakisztánban), de nem gondolom, hogy a fegyveres erőkben vagy a biztonsági szolgálatoknál lennének ilyenek" – hangoztatta. Álláspontját azzal indokolta, hogy mindkét szervezetben nagyon jól képzett, fegyelmezett emberek dolgoznak, akik “biztosan nem tennének semmit, ami ellentétes az állam politikájával".