Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: elengedhetetlen az együttműködés

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 9. 10:13

Elengedhetetlen az Egyesült Államok és Pakisztán terrorizmusellenes együttműködése annak érdekében, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat alapítójának, Oszama bin Ladennek a halála után is fenntartsák az al-Kaida vezetésére nehezedő nyomást – véli az amerikai védelmi miniszteri tisztségre jelölt Leon Panetta.

Panetta, akit kinevezését megelőzően június 9-én, csütörtökön Washingtonban hallgat meg a szenátus védelmi bizottsága, a testület kérdéseire adott írásos válaszában fejtette ki ezzel kapcsolatos véleményét. Az AFP francia hírügynökség megkapta a válasz másolatát, amelyet washingtoni idő szerint szerdán ismertetett.

Panetta, aki jelenleg az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója, válaszában úgy vélte: elengedhetetlen a Pakisztánnal folytatott amerikai együttműködés továbbvitele annak érdekében, hogy fenntartsák az al-Kaida vezetésére és az azt támogató, annak menedéket nyújtó hálózatra nehezedő „hatalmas nyomást".

Pakisztán hivatalosan Washington szövetségese a terrorizmus elleni küzdelemben, az Egyesült Államokban mégis sokan bírálják az ázsiai országot, kettős játékot vetve Iszlámábád szemére, miután május elején egy amerikai kommandó Pakisztán szívében végzett bin Ladennel.

Panetta mindazonáltal úgy véli, nincs arra utaló jel, hogy magas rangú pakisztáni vezetők segítették volna bin Laden bujkálását, vagy akárcsak tudtak volna a hollétéről.

Panettát Barack Obama amerikai elnök jelölte a védelmi miniszteri tisztségből távozó Robert Gates helyére.