Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bírálja Izraelt a Human Rights Watch

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 8. 6:11

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet azzal vádolta vasárnap Izraelt, hogy nem folytatott le “alapos és tárgyilagos” vizsgálatot azon vádak tisztázására, amelyek szerint katonái háborús bűnöket követtek el a gázai offenzíva során.

Az ENSZ által megbízott, Richard Goldstone vezette vizsgálóbizottság az izraeli és a palesztin felet is elmarasztalta jelentésében, megállapítva, hogy úgy Izrael, mint a Hamász palesztin mozgalom megsértette az emberi jogokat, és háborús bűnöket követett el a tavaly télen vívott háromhetes háborúban, amelyben 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Az ENSZ-közgyűlés tavaly novemberben határozatban követelte Izraeltől és a palesztinoktól, hogy három hónapon belül folytassanak le “hiteles" vizsgálatot a Goldstone jelentésében felsorolt háborús bűncselekményekkel összefüggésben. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a közgyűlés elé csütörtökön beterjesztett jelentésében közölte: az Izraeltől és a palesztinoktól kapott jelentések és információk alapján nem tudja megállapítani, hogy a két fél eleget valóban független és hiteles vizsgálatokat folytatott-e le.

A New York-i székhelyű HRW vasárnap kiadott közleményében úgy vélte, Izrael nem adta tanúbizonyságát annak, hogy alapos és tárgyilagos vizsgálatot kíván indítani. Az izraeli hadsereg jogászai a február 4-én tartott egyeztetésen nem tudták meggyőzni a HRW képviselőit arról, hogy a belső vizsgálatok “kiterjednek a politikai és katonai vezetésre, amely döntései civilek halálához vezettek".

Izrael az ENSZ-főtitkárhoz eljuttatott jelentésében közölte, hogy 150 különböző incidenst vizsgál, és ezek közül 36 ügyben büntetőjogi nyomozás indult. Két magas rangú tiszt megrovásban részesült, egy közlegényt pedig bíróság elé állítottak egy hitelkártya ellopásáért.

A Human Rights Watch legalább 19 olyan esetet ismer, amelyben 53 polgári személy vesztette életét, és amelyekben az izraeli hadsereg nyilvánvalóan megsértette a nemzetközi háborús jogot.

“Rendkívül fontos a független vizsgálat lefolytatása annak megértéséhez, hogy miként veszthette életét ilyen sok polgári személy, illetve annak érdekében, hogy felelősségre lehessen vonni a jogba ütköző támadások felelőseit" – jelentette ki Joe Stork, a HRW egyik vezetője.

A HRW még vizsgálja a Hamász által készített jelentést, amelyben a Gázai övezetet irányító radikális mozgalom azt állítja, hogy sem saját emberei, sem a szövetséges fegyveres csoportok nem követtek el háborús bűncselekményeket. A nemzetközi szervezet azonban vitatja a Hamásznak azt az állítását, hogy nem támadott izraeli polgári célpontokat a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva idején.