Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Birkózó centrumot avattak Esztergomban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI | Fotó: Bodnár Boglárka (MTI) |  2022. december 10. 10:03

Az Esztergom-kertvárosi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola leromlott épületrészéből kialakított birkózó centrumot avattak december 9-én, pénteken, 480 millió forintos beruházással. Dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára az átadáson elmondta: a helyi általános iskola romos, hosszú ideje használaton kívüli részét újjáélesztő kezdeményezés a kormány támogatásával, a Magyar Birkózók Szövetségének szakmai ajánlásával, a helyi vezetők, valamint az egyesület tagjainak összefogásával valósulhatott meg.

Schmidt Ádám

A 650 négyzetméteres létesítményben helyet kapott a városi birkózó klubélet és a Honvéd utánpótlás központja, valamint egy városrészi civil iroda, illetve a csarnokot tornateremként használhatja az iskola.

Schmidt Ádám emlékeztetett arra, hogy az éremszámokat tekintve a birkózás a negyedik legsikeresebb magyar olimpiai sportág, és ezt a helyezést a tokiói olimpián is hozta. Az új versenysportfejlesztési programban a sportág az első körbe került, mert várhatóan, a következő ötkarikás versenyeken is lesz esély hasonló szereplésre - tette hozzá.

A projekt megvalósítását a korábbi Emberi Erőforrások Minisztériuma 332 millió forinttal támogatta, a Széchenyi 2020 pályázatból 50 millió forint érkezett a beruházáshoz, az egyesület önereje 100 millió forint volt.

Lévai Zoltán, az Esztergomi Birkózó Sportegyesület elnöke elmondta: a klubnak az óvódásoktól a felnőttekig 110 tagja van. Hat éve a Budapesti Honvéd utánpótlásbázisaként dolgoznak, a felnőtt versenyzőket a Honvédba igazolják, azonban Esztergomban folyik a felkészítésük.

Címkéksport