Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bissau-Guinea: kétéves átmenetről állapodott meg a junta és az ellenzék

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 20. 7:02

Megállapodást írtak alá április 18-án, szerdán Bissau-Guinea fővárosában az államcsínnyel hatalomra jutott katonai vezetés és a főbb ellenzéki pártok képviselői egy kétéves politikai átmenetről, amelynek végén parlamenti és elnökválasztást tartanának.

Az Afrikai Unió nyomására megszületett, s a sajtónak bejelentett megállapodás megerősíti az április 12-i államcsíny idején elfoglalt intézmények feloszlatását, valamint egy átmeneti nemzeti tanács létrehozását, amelyet felhatalmaznak az ideiglenes államfő és az átmeneti időszak kormányának kinevezésére.

A hadsereg visszavonul a kaszárnyákba, „amint beiktatják az új elnököt" – mondták el a tárgyalásokon részt vevő források. Tájékoztatásuk szerint a nyugat-afrikai ország nemzetgyűlését feloszlatják, az eddigi elnököt és kormányt elmozdítják helyéről, míg a hadsereg parancsnoki hierarchiája változatlan marad.

Ilyen tekintetben a megállapodás rögzíti az eddig történteket, a puccsisták ugyanis a múlt heti államcsíny másnapján bejelentették, hogy megfosztották tisztségétől és őrizetbe vették Raimundo Pereira ügyvezető államfőt, Carlos Gomes Junior távozó miniszterelnököt és Antonio Indjai vezérkari főnököt.

Több más politikai vezetőt is elfogtak és a vezérkar főhadiszállására vittek, ahol „katonai parancsnokság" alakult.

Daba Na Walna, a junta szóvivője közölte szerdán, hogy Gomest és Pereirát akkor engedik szabadon, ha a körülmények úgy hozzák.

A puccs óta mindenesetre senki sem látta Gomest. A vöröskereszt embereinek szombaton sikerült gyógyszert eljuttatniuk a cukorbeteg politikushoz, de személyesen nem találkoztak vele.

Az államcsíny a múlt csütörtökön, három héttel a Maliban végrehajtott puccs után, és közel két héttel a bissau-guineai elnökválasztás második fordulója előtt történt, amelynek legnagyobb esélyese Gomes volt.

Címkékkinevezés